Nationale turnploeg in Rio?

Mitch Fenner, de nieuwe bondscoach van de Neder-lande turners, wil in 2016 in teamverband naar de Spelen in Brazilië.

Nederlandse turners zijn tot hoogstandjes in staat. Yuri van Gelder werd Europees en wereldkampioen aan de ringen, Epke Zonderland Europees en olympisch kampioen aan rek. Prachtige individuele prestaties. Maar gezamenlijk, als team, wilde het maar niet vlotten. Dat moet veranderen, vindt Mitch Fenner, Brit en Nederlandse bondscoach. Zijn plan: met een nationale ploeg meedoen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Fenner heeft alle turners aan zijn zijde gekregen. Een kunststuk omdat met name Zonderland, Van Gelder en Jeffrey Wammes de laatste jaren gewend waren vooral individueel te denken en te werken. Natuurlijk, er waren wel teamwedstrijden, maar er is het afgelopen decennium structureel weinig smeedwerk aan een hechte collectief besteed.

Het gezamenlijke belang van een olympische ploeg is dat turners worden verlost van omslachtige kwalificatieprocedures, met alle bijverschijnselen en frustraties van dien. Als Fenner in zijn opzet slaagt, hoeft sportief noch juridisch strijd te worden geleverd om één plek op de Spelen. Dan mogen zes turners worden uitgezonden. Zonderland, Wammes en Van Gelder zullen nu al warm worden van die gedachte.

Alle aandacht op een team richten heeft ook nadelen. Nederland is een turnland met een smalle top. Naast Zonderland, Wammes en Van Gelder zullen de komende jaren topturners gekweekt moeten worden. Anthony van Assche en Bart Deurloo turnen al in de slipstream van de topdrie, maar daarachter moet nog veel werk verricht worden. Om die reden gaat de turnbond de komende acht jaar diep investeren in talentontwikkeling.

Fenner heeft in de anderhalf jaar dat hij als technisch adviseur van de turnbond werkzaam was kennis kunnen nemen van het aanwezige talent. En zijn vaststelling is dat Nederland in 2015 bij de WK in Glasgow in staat moet zijn zich bij de beste zestien landen te turnen. De finale stap is dan bij het olympische kwalificatietoernooi, waarschijnlijk in Rio de Janeiro, een plaats te veroveren bij de laatste vier landen die naar de Olympische Spelen mogen.

Bij de vrouwen heeft de turnbond voor ‘Rio’ de ambities bijgesteld. Er zijn te weinig turnsters van internationaal niveau om investeringen in een olympische ploeg voor 2016 te rechtvaardigen. De doelstelling is met ten minste één turnster aan de Spelen in Rio mee te doen.

De smalle turntop heeft de turnbond aangemoedigd veel in talentontwikkeling te investeren. Hans Gootjes, programmamanager topsport, wil „in 2020 absoluut met een Nederlands vrouwenteam op de Olympische Spelen staan”.

Gootjes ontvouwde zaterdag tijdens het Gym Gala in Almere de plannen voor de komende olympiade. Hij vertelde dat de turnbond naast de jaarlijkse bijdragen – vijf ton voor de mannen en drie ton voor de vrouwen – van sportkoepel NOC*NSF ruim één miljoen euro per jaar in topturnen investeert. Tot de Spelen van Rio is er in totaal 7,3 miljoen euro beschikbaar.

    • Henk Stouwdam