Museumbezoek dit jaar gestegen ondanks economische crisis

Bezoekers bekijken een werk van Mike Kelley in het Stedelijk Museum. Het Stedelijk trok sinds de heropening eind september 300.000 bezoekers. Foto ANP / Evert Elzinga

Het museumbezoek is het afgelopen jaar, ondanks de economische crisis, gestegen. Dat heeft de Nederlandse Museumvereniging vanochtend bekendgemaakt. In de musea waar de Museumkaart geldig is kwamen dit jaar 19,5 miljoen bezoekers, anderhalf miljoen meer dan de 18 miljoen bezoekers van vorig jaar.

De stijging is vooral te verklaren door de heropening van het Stedelijk Museum, het EYE Filminstituut en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het EYE en het Stedelijk trokken samen bijna 400.000 bezoekers. De Pont in Tilburg, het Gemeentemuseum in Den Haag en het Spoorwegmuseum in Utrecht hadden dit jaar zeer succesvolle tentoonstellingen.

In de top-55 van best bezochte musea (pdf) staat het heropende Stedelijk op de elfde plek. Het Kröller-Müller Museum, het grootste museum voor moderne kunst buiten de Randstad, komt de top-10 binnen met meer dan 300.000 bezoekers.

Vorig jaar steeg het museumbezoek ook al ten opzichte van 2010.

    • Pim van den Dool