Muizig jongetje redt Britse kinderen van heksen

Anjelica Huston leidt als opperheks de jacht op kinderen.

The Witches (Nicolas Roeg, 1990) Net 5, 18.40 - 20.30 uur

Nicolas Roegs spannende én surreële verfilming van Roald Dahls boek De heksen (1983) doet de schrijver eer aan. De Britse regisseur van onder meer de horrorklassieker Don’t Look Now (1973) maakte met hulp van Jim Hensons poppenstudio van Dahls zwart-humoristische verhaal over kinderhatende heksen een visueel feest. Een grootmoeder (Mai Zetterling) vertelt haar kleinkind Luke (Jasen Fisher) over heksen en hoe ze zijn te herkennen. Ze hebben paars opvlammende ogen, een jeukende hoofdhuid, kapotte vingers en vierkante voeten.

Als zij met het bebrilde jongetje gaat logeren in een hotel waar een heksenconferentie plaatsvindt, wordt het gevaarlijk. Anjelica Hustons met duivels genoegen gespeelde opperheks is een heerlijk campy verschijning. Als zij en haar heksen Luke in de smiezen krijgen, veranderen ze hem samen met zijn vriendje in een muis. Omgeven door enorm meubilair trippelen ze door het hotel en moeten ze voorkomen dat de heksen met een giftig brouwsel alle Engelse kinderen tot muizen omtoveren. En dat is best lastig als er opeens ook nog eens allerlei katten achter je aanzitten. Met een leuke bijrol van Rowan Atkinson als obsessieve hotelmanager.

    • André Waardenburg