Meerderheid voor nieuwe grondwet Egypte

De nieuwe Egyptische grondwet is via een referendum goedgekeurd. Ze is omstreden omdat tegenstanders menen dat ze de islam te veel invloed geeft.

Kairo. De conceptgrondwet van Egypte is ook in de tweede referendumronde goedgekeurd. De opkomst was echter laag. Het Egyptische ‘ja’ werd al verwacht en is een overwinning voor president Mohammed Morsi, maar wel eentje met een prijskaartje.

De door de Moslimbroederschap gesteunde president vocht de afgelopen maand een verhitte strijd tegen de oppositie, waardoor de hoop dat de grondwet eenheid zou brengen in het land vooralsnog vervlogen lijkt. Veel non-islamisten die Morsi aanvankelijk het voordeel van de twijfel gaven, haken af nu blijkt dat de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen wetgeving volgens de islam voorstaan.

Het referendum gisteren, in de overgebleven 17 van 27 gouvernementen, was het laatste deel van de stemronde. Vorig weekeinde behaalde Morsi ook al een kleine overwinning, toen het eerste deel van het electoraat zijn stem mocht uitbrengen. De oppositie klaagde toen vrijwel direct over stemfraude.

De Moslimbroederschap zegt na het tellen van vrijwel alle stemmen dat ruim 71 procent vóór de grondwet stemde. Vorig weekend was 56 procent van de stemmers goed voor een ‘ja’. Nog geen derde van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Begin 2013 zijn er parlementsverkiezingen in Egypte. AP