Mandela verblijft ook tijdens de Kerst in het ziekenhuis

epa00184054 (FILES) A file photograph dated 21 October 2003 of former South African President Nelson Mandela who was Monday 03 May 2004, voted top Humanitarian Hero in a poll conducted by the British Red Cross, to mark the start of a week-long celebration of its work to provide medical help, assistance at disaster scenes and support to refugees. EPA/YUI MOK UK & IRELAND OUT Archieffoto van oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela. Foto ANP / Yui Mok Uk

Nelson Mandela verblijft ook tijdens Kerst in het militaire ziekenhuis in Pretoria. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Zuma vandaag in een officiële verklaring bekendgemaakt.

De 94-jarige Mandela ligt al sinds 8 december in het ziekenhuis, maar “reden tot ongerustheid is er niet”, berichten woordvoerders geregeld aan het volk. De voormalige president werd opgenomen voor een paar medische testen, maar later bleek dat hij een longontsteking had. Madiba, zoals het Zuid-Afrikaanse volk de voormalig leider liefkozend noemt, onderging vervolgens een operatie waarbij galstenen werden verwijderd. Sindsdien is hij herstellende.

Doktoren hebben meerdere keren naar buiten gebracht dat nog niet bekend is wanneer de voormalig ANC-leider ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Daarvoor moet hij “aanzienlijke progressie hebben geboekt”, stelden ze enige tijd geleden. De oud-leider heeft ondanks zijn ziekenhuisverblijf een goed humeur, vulden doktoren toen aan.

Zuma vraagt wereldbevolking voor ‘Madiba’ te bidden

Omdat Madiba ook tijdens de feestdagen aan zijn ziekenhuisbed gekluisterd is, roept president Zuma de wereldbevolking op om voor hem te bidden. Zuma:

“Knowledge of the love and support of his people keeps him strong. Therefore, we urge all South Africans to keep Tata uppermost in their thoughts at every place of worship or entertainment tomorrow on Christmas Day, and throughout the festive season. We also humbly invite all freedom loving people around the world to pray for him. He is an ardent fighter and will recover from this episode with all our support.”

Zuma wenst de familieleden van Mandela veel sterkte toe. Ook verzekert hij hen dat zowel de Zuid-Afrikaanse bevolking als de regering hen zal blijven steunen. In de afgelopen jaren is de gezondheid van Mandela ernstig verslechterd. De oud-president werd afgelopen februari ook al opgenomen in het ziekenhuis wegens buikklachten. Sinds 2010 is hij niet meer in het openbaar verschenen.

    • Jeannine Julen