Macy Gray vergeet beloofd eerbetoon Stevie Wonder

Macy Gray, 21/12 Melkweg Max

In de aankondiging beloofde Macy Gray dat ze het klassieke soulalbum Talking Book (1972) van Stevie Wonder integraal zou vertolken. Naarmate de avond vorderde werd echter steeds duidelijker dat Gray helemaal niet van plan was haar belofte na te komen. Ze speelde hooguit enkele fragmenten, maar hield zich verre van het muzikale eerbetoon waarvoor veel mensen gekomen waren.

Jammer, want met een cover van Eurythmics’ Here comes the rain again liet ze horen dat ze wel degelijk iets toe te voegen heeft aan zo’n beproefde popklassieker. Met haar opmerkelijke Donald Duck-stemmetje bereikt ze op haar bevlogen momenten een soulvolle intimiteit. De Amerikaanse zit kennelijk in een creatieve dip, want na The Sellout (2010) bracht ze twee albums met covermateriaal uit.

Macy Gray’s stem klonk broos en ze verdween vaak van het podium om aanwinsten uit haar kerstgarderobe te tonen. Op deze manier bracht Gray geen ode aan de blinde soulman, maar maakte ze onder valse voorwendselen sier met zijn naam.

    • Jan Vollaard