Luchtaanval bij bakkerij eist tientallen levens in Syrië

Rebellen dragen lijken weg van mensen die zijn gedood bij een luchtaanval op Halfaya. Foto Reuters

Meer dan zestig mensen die stonden te wachten bij een bakkerij in het Syrische stadje Halfaya zijn gisteren volgens activisten gedood bij een aanval door de Syrische luchtmacht. Inwoners meldden het aantal doden op negentig te schatten. Als dat aantal van onafhankelijke zijde zou worden bevestigd, gaat het om een van de dodelijkste luchtaanvallen in de Syrische burgeroorlog.

De oppositie schat het totale aantal doden sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad in maart 2011 op 44.000, in meerderheid burgers.

Halfaya (23.000 inwoners) in de provincie Hama werd vorige week door rebellen op het regime veroverd. Rebellen van het Vrije Syrische Leger hebben een offensief gelanceerd om het Syrische leger te verdrijven uit een serie steden en dorpen ten noorden van de centrale stad Hama. „Halfaya was de eerste en grootste overwinning op het platteland van Hama”, zo meldde een activist uit het gebied. „Daarom straft het regime hen op deze manier.”

Het persbureau AP meldde op basis van videofilms van het bloedbad dat bijna alle doden en gewonden mannen schenen te zijn, van wie sommigen camouflagekleding droegen. Volgens AP is het daarom mogelijk dat het vliegtuig een bijeenkomst van rebellen had aangevallen.

Bakkerijen zijn overigens vaker doelwit van luchtaanvallen geweest. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch publiceerde in augustus een rapport daarover nadat in de provincie Aleppo in een periode van drie weken tien bakkerijen waren aangevallen. Daarbij waren tientallen mensen gedood. Omdat de aanvoer van meel – en dus brood – als gevolg van de oorlog onzeker is geworden, verzamelen zich bij bakkerijen waar wel brood is doorgaans lange rijen. HRW meldde destijds dat sommige van de bakkerijen met opzet waren aangevallen, maar andere mogelijk waren getroffen door een afzwaaier.

De speciale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië, de Algerijn Lakhdar Brahimi, arriveerde gisteren in Syrië voor overleg met president Assad. Hij reisde over de weg vanuit Beiroet omdat de internationale luchthaven niet meer veilig is als gevolg van de oorlog.

Brahimi is al sinds september bezig om onderhandelingen op gang te brengen. Het regime wil in theorie wel praten. Maar de oppositie, die aan de winnende hand is, eist dat eerst Assad opstapt voor er over onderhandelingen kan worden nagedacht. (Reuters, AP, AFP)