Lubbers en Verhagen ruziën om rol formatie

Hij was het, Maxime Verhagen, die wilde in 2010 per se met de PVV in zee, zegt Ruud Lubbers. Nee, het was Lubbers, die meteen na zijn aanstelling als informateur aanstuurde op een minderheidscoalitie met de PVV als gedoger, roept Verhagen.

Na twee jaar zijn ze het er bij het CDA wel collectief over eens dat regeren met de PVV van Geert Wilders een bijzonder slecht idee was. Een experiment dat de partij intern verscheurde en inmiddels gereduceerd heeft tot 13 zetels in de Tweede Kamer. Maar de partijprominenten ruziën nog even verder over wiens schuld dat is geweest.

Gisteren vertelde oud-premier Ruud Lubbers (1982-1994) dat hij als informateur van het kabinet-Rutte I had ingezet op een coalitie bestaande uit VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. In het televisieprogramma Buitenhof zei hij dat hij alleen vertrouwen had in samenwerking met de PVV als Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie zou blijven. Toen hij afhaakte, zou Lubbers gezegd hebben: „dit wordt niks”.

Lubbers reageerde in Buitenhof op uitlatingen van Maxime Verhagen een dag eerder in de Volkskrant. Die zei dat niet hij, maar Lubbers de samenwerking forceerde. „Die stuurde meteen aan op een minderheidskabinet, met gedoogsteun van de PVV.”

Lubbers’ lezing is precies andersom. Verhagen weigerde het advies voor de latere Kunduz-coalitie. Vervolgens noemde hij het een „feest van de democratie” toen het CDA-partijcongres met het regeerakkoord instemde, al was 32 procent van de leden daar tegen. „Het was misschien feest van de democratie, maar het was geen feest van het CDA”, aldus Lubbers.