Kortkolom economie

NOPM Healthcare koopt kliniek

Amsterdam. Investeringsmaatschappij NPM Healthcare heeft opnieuw een grote orthopedische kliniek gekocht, Orthopedium in Delft. Recentelijk nam de investeerder nog vier Medinova-klinieken over van zorgverzekeraar Achmea waarvan er drie eveneens gespecialiseerd zijn in de behandeling van schouders, heupen en knieën. De vijf klinieken zetten gezamenlijk circa 45 miljoen euro om. Mededingingsautoriteit NMa moet de overname nog goedkeuren. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. NPM

Healthcare kocht en vormde de afgelopen jaren gespecialiseerde ketens van klinieken op het gebied van oogheelkunde (Zonnestraal) en huidaandoeningen (Dermicis). Ook heeft ze een tiental gezondheidscentra en circa dertig tandartspraktijken in handen. De investeerder hoopt door het vormen van ketens betere zorg te kunnen verlenen aan patiënten en goedkoper te kunnen inkopen. (NRC)

Heineken en Efes staken samenwerking

Amsterdam. Heineken en de Turkse bierbrouwer Efes staken hun samenwerking in Servië en Kazachstan. Dat maakte de Amsterdamse brouwer dit weekend bekend. Met het ontvlechten van de samenwerking is een betaling van 161 miljoen euro aan Heineken gemoeid. Heineken verkoopt het belang van 28 procent in Efes Kazachstan aan Efes Breweries International. Daar staat tegenover dat Efes het belang van 28 procent in Central Europe Beverages verkoopt aan Heineken, dat daarmee volledig eigenaar wordt van de brouwerij. Het levert Heineken een niet nader omschreven boekwinst op. Heineken en Efes werkten sinds 2008 samen. (NRC)

Samsung zet in op half miljard telefoons

Amsterdam. Samsung wil volgend jaar 510 miljoen mobiele telefoons verkopen, zo’n 20 procent meer dan dit jaar, schrijft de Korea Times maandag, verwijzend naar anonieme bronnen bij het bedrijf en toeleveranciers. Het Koreaanse concern zou 390 miljoen smartphones willen verkopen en voor 120 miljoen euro mobiele telefoons van een goedkoper type. (Dow Jones)