Kortkolom buitenland

Somalische piraten laten 22 gijzelaars vrij

Bossaso. Somalische piraten hebben het schip MV Iceberg 1 met 22 gijzelaars vrijgelaten dat ze bijna drie jaar geleden hadden gekaapt. Dat hebben de autoriteiten van de semi-autonome regio Puntland gisteren gezegd. De maritieme politie van Puntland had de piratenbasis bijna twee weken lang belegerd. De opvarenden uit de Filippijnen, India, Jemen, Soedan, Ghana en Pakistan, vertoonden tekenen van marteling. Het is zeldzaam dat de autoriteiten geweld gebruiken tegen piraten. Het is onduidelijk of er losgeld is betaald. (BBC, Reuters)

Ontvoeringen in hoofdstad Jemen

Sana’a. De Jemenitische politie heeft vannacht een Filippijnse verpleegster bevrijd die enkele uren eerder in de Jemenitische hoofdstad Sana’a was ontvoerd. De ontvoerders zijn opgepakt, aldus de politie. Het is onbekend of deze ontvoering iets te maken had met de ontvoering op vrijdag van twee Finnen en een Oostenrijker in Sana’a. Afgelopen jaren plachten ontevreden stammen buitenlanders te ontvoeren en weer vrij te laten in ruil voor concessies van de overheid. Inmiddels is deze praktijk overgenomen door de lokale Al-Qaeda, die zijn gijzelaars minder goed behandelt dan de stammen. (AFP)

Terreurgroep Nigeria claimt ontvoering

Kano. De islamitische terreurgroep Ansaru heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van een Franse ingenieur in Noord-Nigeria. De onbekende groep zei dat de reden voor de ontvoering de rol is die Frankrijk speelt bij de voorbereidingen voor een interventie in Mali. De ingenieur werd vorige week door dertig gewapende mannen ontvoerd in de deelstaat Katsina. Hij werkte voor Vergnet, een bedrijf dat windenergie. De Franse president François Hollande zei dat Ansaru banden heeft met Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb, dat grote delen van Noord-Mali controleert. (BBC, AFP)

Derde strafzaak tegen oppositioneel Navalny

Moskou. Tegen de Russische blogger Aleksej Navalny wordt een keten van processen opgezet. Justitie heeft vandaag weer strafzaak geopend. In 2007 zou hij 100 miljoen roebel (2,5 miljoen euro) hebben ontvreemd bij de Unie van Rechtse Krachten (SPS). Deze partij, wier rol onder Poetin uitgespeeld is geraakt, zegt van niets te weten. De SPS-zaak is de derde op rij tegen Navalny. Er lopen al twee zaken tegen de oppositieleider die naam heeft gemaakt met zijn strijd tegen corruptie. (NRC)

‘Geen verkiezingen bij verstek Chávez’

Caracas. Venezuela houdt geen nieuwe verkiezingen als president Hugo Chávez zijn inauguratie op 10 januari mist. Het Congres zal tegen uitvoering van deze regel in de grondwet stemmen, zei congresleider en partijgenoot Diosdado Cabello. Chávez, die in oktober werd herkozen voor een derde termijn, herstelt van complicaties na een kankeroperatie in Cuba. De president heeft al bijna twee weken geen verklaringen gegeven, waardoor de twijfel toeneemt of hij sterk genoeg is voor zijn derde termijn. (Reuters)