Kortkolom binnenland

Teeven: onderzoek Haren niet te duur

Groningen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vindt het niet onredelijk dat het onderzoek naar de rellen in Haren de overheid meer kost dan de rellen zelf. Dat zei hij gisteren in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. De commissie-Cohen onderzoekt de rellen voor een totaalbedrag van 389.075 euro terwijl de directe schade aan straatmeubilair 10.000 euro bedraagt en de gemeente 250.000 euro kwijt is aan de rellen. Teeven wees erop dat particulieren ook schade hebben geleden. Bovendien bestaat volgens hem de kans dat nog eens een feest op sociale media wordt aangekondigd. „Dan moet je weten hoe je moet reageren.” (NRC)

Woudagemaal aan om hoge waterstand

Leeuwarden. Het Friese Waterschap zou in de loop van de middag het Woudagemaal in Lemmer in werking zetten. Dit grootste nog werkende gemaal uit 1920 staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Friese waterschap wil met de inzet van het gemaal compenseren dat er de komende week minder tot geen afvoercapaciteit zal zijn via de spuisluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en de spuisluis bij Harlingen. Daarvoor is de waterstand op het Lauwersmeer en de Waddenzee naar verwachting te hoog. Het overtollige water in de Friese meren en kanalen zal nu via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt worden. (NRC)

Verdachte moord Vaatstra verkoopt vee

Leeuwarden. Jasper S., de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, heeft zijn veestapel laten verkopen. Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag. Sinds de 45-jarige veehouder uit Oudwoude vastzit, zorgde een uitzendkracht voor de ongeveer honderd koeien. Jasper S. werd op 18 november aangehouden voor het verkrachten en vermoorden van de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. Hij heeft bekend. (Novum)