Kersttoespraak koningin uitgelekt door fout op overheidsserver

Koningin Beatrix op archiefbeeld. Haar kersttoespraak, die morgen pas uitgezonden wordt, lekt vandaag al uit. Foto EPA / Henning Kaise

De kersttoespraak van koningin Beatrix is nu al online te bekijken. Door een fout op een overheidsserver lekte de toespraak, die eerder al was opgenomen, vandaag uit. Het lek werd via Twitter gemeld door ontdekker Anne Jan Roeleveld.

Hij twitterde:

Twitter avatar annejan88 Anne Jan Roeleveld BREAKING: Zojuist kersttoespraak van morgen gevonden met beetje datum ophogen in url. Echt bizar. http://t.co/PqNsnTZH

Koningin roept op tot vertrouwen

Beatrix roept in haar toespraak op om vertrouwen te hebben in de rechtsstaat. Het begrip ‘vertrouwen’ staat in zijn algemeenheid centraal in haar kersttoespraak dit jaar. Dat vertrouwen moet volgens de vorstin wel worden verdiend. Zij zegt:

“In openheid en tolerantie ligt een belangrijke grondslag voor vertrouwen. Door de eeuwen heen putte onze maatschappij kracht door de aanwezigheid van mensen met verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergronden. Verdraagzaamheid heeft ons land sterk gemaakt.”

Ook spreekt Beatrix in haar toespraak haar dank uit voor de steun die ze ontvangen heeft na het ongeluk van haar zoon Johan Friso.

Koningin breekt een lans voor Europa

Beatrix breekt verder duidelijk een lans voor Europa. Ze wijst erop dat de Europese Unie welvaart heeft gebracht, maar zegt ook:

“Toch is er meer dan geld alleen. Bovenal biedt Europa ons vrede. Niet in isolement ligt onze kracht, maar in saamhorigheid. Dat is de achtergrond van de internationale samenwerking waartoe ons land zich heeft verplicht.”

De koningin hekelt dan ook de onvrede en het wantrouwen tegenover Europese samenwerking. Ze zegt:

“Bevrijding uit die negatieve instelling begint met het besef dat Europa geen vreemde mogendheid is, maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. Europa, dat zijn we zelf.”

De Rijksvoorlichtingsdienst kon vanavond nog geen reactie geven aan persbureau Novum over de precieze oorzaak die leidde tot het uitlekken van de kersttoespraak. “Er wordt aan gewerkt”, zei een woordvoerder slechts.

Volgens RTL-journalist Antoin Peeters lag het echter niet alleen aan de url, zoals Roeleveld stelde. Hij twittert:

Twitter avatar AntoinRTLNieuws Antoin Peeters RVD betreurt uitlekken kersttoespraak koningin en stelt diepgaand onderzoek in. Filmpje had niet alleen jaarcode, maar ook numerieke code.

Bekijk hier alvast de kersttoespraak van koningin Beatrix.