Israël bestempelt college Westelijke Jordaanoever tot universiteit

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak (hier op archiefbeeld) gaf vandaag opdracht de status van het college op de Westelijke Jordaanoever op te schroeven tot universiteit. Foto AP / Oded Balilty

De Israëlische regering heeft vandaag besloten een school op de Westelijke Jordaanoever de status van universiteit te verlenen. Het besluit is een opsteker voor Joodse kolonisten, stelt persbureau AP, maar zal waarschijnlijk internationaal worden veroordeeld.

De Joodse kolonisten hopen dat de erkenning van de universiteit hun extra legitimiteit zal verlenen en een sterker gevoel van blijvende aanwezigheid zal scheppen op de Westelijke Jordaanoever.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever in de zesdaagse oorlog van 1967. In de nederzetting Ariël, waar de kersverse universiteit staat, wonen volgens AP zo’n 19 duizend Joodse kolonisten.

Op de universiteit mogen alle Israëlische burgers studeren, dus ook de Arabische inwoners van Israël. De deuren van de onderwijsinstelling zijn echter gesloten voor de circa 2,5 miljoen Palestijnen die de Westelijke Jordaanoever bevolken.

De Israëlische raad voor het hoger onderwijs stemde eerder om academische redenen tegen een hogere status van de instelling. Tegenstanders vrezen nu voor een politisering van het hoger onderwijs in Israël.

De Palestijnen beschouwen de Westelijke Jordaanoever als een deel van hun toekomstige staat. Het grootste deel van de internationale gemeenschap is het daarmee eens en beschouwt de Israëlische nederzettingen als onwettig en een obstakel voor vrede.

    • Niels Posthumus