Ineens staan er overal verlichte rendieren

Den Ilp staat erom bekend. Met Kerst is het een van de best versierde dorpen van Nederland. Het dorp is ook bekend als woonplaats van de in 2005 overleden schilder Anton Heyboer. Maar de bussen met ouderen die rond deze tijd stapvoets door Den Ilp rijden, komen om de kerstverlichting te bewonderen. Ze doen De Lichtjesroute.

Fotograaf David Galjaard ging er begin deze maand al kijken, op 3 december. Dat is de bovenste foto. „Het was een beetje gokken”, vertelt hij. „Pas na Sinterklaas wordt er versierd. Er was nog niets te zien.” Dus maakte hij foto’s van meerdere rijen huizen. Uiteindelijk koos hij deze drie, „omdat de kerstversiering hier het meest uitbundig is”. Die versiering zag hij vorige week maandag, toen hij de onderste foto maakte. Wat hem opviel? Dat de meeste mensen die hij sprak zeiden dat het dit jaar door de economische crisis veel minder is dan andere jaren. Op filmpjes op YouTube zijn inderdaad video’s van een paar jaar terug te zien van compleet opgetuigde huizen met kerstmannen, arreslee en rendieren, lichtslangen die vuurwerk vormen en flikkerende bomen. Maar dat kan nog komen.