Illegale Big Boys bestellen ze in Polen

De politie jaagt sinds een paar jaar fanatiek op illegaal vuurwerk zoals ‘Big Boys’. Maar deze klopjacht maakt ze juist populair, zegt de kenner.

Gekketurk twittert: Cobra 6 is leip man [ haha.

Joey twittert: Dit jaar ga ik nick weer opblazen met een cobra 6 (:

Hoe harder de politie zegt dat Cobra’s levensgevaarlijk zijn, hoe sneller het knalvuurwerk rondgaat in de social media. Op YouTube kun je filmpjes vinden van ijskasten die uit elkaar spatten door een Cobra 6. Er is ook een video van een autootje dat uiteengereten wordt door een Cobra, maar die is nep, zeggen kenners. Bangmakerij.

Schrik aanjagen is inderdaad de bedoeling, zegt Ad Nieuwdorp van de Taskforce Opsporing Vuurwerk. De makers van sensatiefilmpjes moeten bang zijn dat ze worden opgepakt, en ouders moeten weten waar hun kinderen mee rondlopen.

De politie-eenheid werd opgericht nadat op 1 januari 2011 in Groningen een 17-jarige jongen overleed bij de ontploffing van een vuurwerkbom. Vorig jaar is bij Oud en Nieuw voor het eerst sinds lang geen dode gevallen en waren er 5 procent minder gewonden – al neemt het aandeel van de zwaar gewonden daarbij toe. „Maar je denkt wel: het is meer geluk dan wijsheid’’, zegt Nieuwdorp.

De regels zijn verscherpt sinds in Enschede in 2000 de opslag van het bedrijf S.E. Fireworks explodeerde: 23 mensen kwamen om, 200 woningen werden verwoest. Tegenwoordig zijn rakethouders en veiligheidsbrillen met Oud en Nieuw heel normaal. Nieuwdorp komt minder knutselwerk tegen: mensen die kruit uit strijkers halen en in een flesje stoppen. Alles voor de hardste knal.

Maar tegenwoordig hoef je voor hard niet meer te knutselen. Hard is gewoon te koop, alleen niet legaal in Nederland: de Cobra 6 uit Italië. 28 gram flitskruit, bijna vijftien keer zoveel als toegestaan. „De nieuwe hype’’, zegt Nieuwdorp. Iets veiliger dan knutselwerk, geeft hij toe.

Vuurwerkliefhebbers vinden dat de politie overdrijft. Het is waar, zegt Toon Gemmink van de site Freakpyromaniacs.com, „als je een Cobra 6 in je hand hebt en die ontploft, is de kans groot dat je het niet overleeft. Maar dat de politie op tv zegt dat ‘hele huizenblokken worden weggevaagd’ als bij iemand een voorraadje explodeert, is onzin.” Gemmink zegt wel: blijf er vanaf. Hij onderstreept dat veel vuurwerk dat in Nederland als illegaal in beslag wordt genomen, naar Europese normen veilig is; het is alleen illegaal omdat het zonder vergunning is ingevoerd.

Ook Ruben Koet, de man achter xtremerides.nl, met filmpjes over vuurwerk, is sceptisch over het publiciteitsoffensief van de politie. Die maakt volgens hem het hardste knalvuurwerk juist populair. „Er was één jongen die uit Polen Big Boys haalde: 100 gram explosieve lading. Hij is opgepakt. Maar sinds op tv is geweest dat Big Boys ‘net handgranaten’ zijn, word ik gek gemaild of ik ze kan bestellen.”

Illegaal vuurwerk wordt online besteld. „Je sluit de ene postordersites, dan popt meteen de volgende weer op”, zegt Nieuwdorp. Met jongens – het zijn bijna allemaal autochtone jongens, zegt Nieuwdorp – oppakken is wel zo’n beetje de grens bereikt van wat de politie vermag. Belangrijk is nu afspraken te maken met landen die exporteren, zegt Nieuwdorp. „In België kon je tot voor twee jaar geleden met een uittreksel van de Kamer van Koophandel zo vuurwerk kopen. Dat is niet meer zo. Nu zie je dat de illegale handel zich verplaatst richting Italië en Polen. Wat doe je eraan? Er zijn binnen Europa geen grenzen meer. Het moet op beleidsniveau worden veranderd. Onze minister is een paar jaar geleden met China gaan praten. Sindsdien zie je haast geen lawinepijlen meer in Nederland.”

    • Bas Blokker