Ik vond het uiteindelijk helemaal niets

Nederland, Scheemda, 19-12-'12; Rob Bogaards is gestopt met Facebook. Foto: Kees van de Veen Kees van de Veen

Wie: Rob Boogaards (52)

Wat: Directeur van een bedrijf

Hoe lang: Was 3 jaar op Facebook

Aantal vrienden: 30

Mijn zoon ging met zijn vriendin een reis maken door Amerika. Ik kon hem via Facebook volgen. Toen heb ik een account aangemaakt. Dat was best leuk. Onderweg hield ik contact met ze en kon ik zien wat ze zoal meemaakten.

Toch bracht Facebook me een aantal onverwachte verrassingen. Na afloop van die vakantie had ik een stuk of dertig vrienden. Zij vertelden mij soms vier keer per dag dat ‘de koffie weer niet te zuipen was’ of ‘dat de trein weer vertraging had’. Allemaal domme oneliners.

Bovendien kwam er ineens een bericht van iemand met wie ik al heel lang geen contact meer wilde en die zo blij was nu ineens mijn ‘vriend’ te kunnen worden. Iets wat ik nu juist niet wilde. En zo waren er meer verzoeken.

Ik heb wellicht niet echt de tijd genomen om Facebook te ontdekken en ook de verkeerde vrienden toegelaten. Maar ik vond het uiteindelijk helemaal niets. Het is een asociaal netwerk. De simpele ziel heeft er een medium bij om zijn ongenuanceerde mening te ventileren. Maar een communicatiemiddel? Nee.

Het bleek niet eenvoudig van Facebook los te komen. Daar ben ik wel even bezig mee geweest. Soms komt er via de mail nog een berichtje binnen. Maar ik ben er wel vanaf. Ik doe ook niet aan Twitter. Daar worden ook enorm veel oneliners de wereld in geslingerd, maar het voegt niks toe. Het feit dat veel politici graag gebruik maken van Twitter en Facebook zegt ook genoeg. Het gaat niet om de inhoud. Het gaat om het effect van de schreeuw.