Ik ben een stuk ongeduldiger geworden

Amsterdam 19-12-2012 Iris van der Graaf 'Facebook-hater' Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Wie: Iris van der Graaf (23)

Wat: Filosofiestudente

Hoe lang: Was 2 jaar op Facebook

Aantal vrienden: ruim 100

Ik zit op LinkedIn en volg mensen op Twitter. Maar met Facebook ben ik anderhalf jaar geleden gestopt. Ik was er destijds vrij vroeg bij met Facebook. Ik deelde links, columns, artikelen. Dat was leuk. Maar de constante stroom updates die ik binnenkreeg, vond ik minder. En uiteindelijk heb je geen echt contact met anderen. Je kijkt toch naar een scherm.

Toen ik aankondigde dat ik van Facebook afging, kreeg ik sms’jes van mensen met teksten als: ‘Heb je het echt gedaan?’ En een vriend zei: ‘Wat stoer, ik zou willen dat ik het kon’. Nu ik niet meer op Facebook zit, ben ik minder op de hoogte van bepaalde dingen. Ik kom er pas later achter als een kennis een andere baan heeft of is verhuisd. Ook hoor ik soms wat later dat er ergens een goede film is, of een interessante lezing. Maar ik heb niet het gevoel dat ik echt iets mis.

Van mijn vrienden krijg ik inmiddels aparte mailtjes waar ze me uitnodigen voor verjaardagen of andere leuke dingen. Ik heb nu meer tijd. Als ik een filosofisch essay moest schrijven, surfte ik ter afleiding best vaak naar mijn pagina.

Het geeft me rust om niet steeds met Facebook bezig te zijn. Als kind kon ik heel geconcentreerd boeken lezen. Maar ik ben een stuk ongeduldiger geworden. Ik heb me wel afgevraagd of mijn onrust wordt gestimuleerd door al die sociale media. Ik ben blij dat ik nu van Facebook af ben.