Glaedelig Jul

Wat eten jullie in Nederland eigenlijk met Kerst? De vraag werd me gesteld door de Deense chef en kookschrijver Trine Hahneman. Ze had me net haar recent verschenen Scandinavian Christmas geschonken, een heerlijk boek vol traditionele Scandinavische recepten voor de maand december. Ik kwam niet verder dan kalkoen, wild en rollade, een opsomming waar ik zelf maar matig tevreden over was en die bovendien weinig indruk maakte op de vraagsteller.

Een dag later schoot me opeens te binnen wat bij veruit de meeste Nederlanders op tafel komt met Kerst: het gourmetstel. Ik stuurde Trine een serie foto’s van gourmetpannetjes waarin reepjes kip met paprika en lapjes varkenshaas met ananas en champignons lagen te sudderen. Genietende Hollandse gezinnen eromheen, de kerstboom vrolijk fonkelend in de hoek van de huiskamer, waarop zij antwoordde: „Aha, een tafelbarbecue.”

Ik heb het maar zo gelaten. Sommige folklore laat zich moeilijk vertalen. De Denen hun gebraden gans met appel en koude rijstpudding met warme kersensaus. Wij onze mini-slavinkjes met poestasaus en ongare vierkante pannenkoekjes. En glaedelig Jul (vrolijk Kerstfeest) voor iedereen.

Deze crisp cinnamon cookies uit Trine Hahnemans boek bakte ik samen met zoon Pep. Het bleek goeie handel op de buurtkerstmarkt. Een euro per zakje van 5. (Hij wilde natuurlijk meer vragen, de afzetter, maar dat mocht niet van z’n moeder.) Binnen twee uur was ie los. Toch mooi verdiend voor een 9-jarige koekenbakker.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de citroenrasp en suiker toe. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met de vingers door de bloem zodat een zanderig mengsel ontstaat. Klop een van de eieren los, voeg toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het in vershoudfolie en laat 1 uur (maar een etmaal kan ook) rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif de helft van het deeg met bloem en leg het tussen twee vellen bakpapier. Rol het met een deegroller uit tot een dunne lap. Verwijder het bovenste vel papier en steek er met koekjesstekers (sterren, dennenbomen, engeltjes, etc) vormpjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee het deeg. Meng de kaneel door de rietsuiker en bestrooi de koekjes hiermee. Bak ze in 9 à 10 minuten gaar en goudbruin. Rol de rest van het deeg uit en ga zo door tot al het deeg op is.

    • Janneke Vreugdenhil