Gezant Brahimi komt met weinig nieuws terug van bezoek aan Assad

Brahimi arriveert met Mekdad en zijn gevolg bij het presidentieel paleis. Assad liet zich niet zien. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Het bezoek van Lakhdar Brahimi aan Bashar al-Assad zit er al weer op. De speciale gezant voor de VN en de Arabische Liga sprak met de Syrische president over de inmiddels 21 maanden durende crisis in zijn land. Maar Brahimi had naderhand ontzettend weinig te vertellen over de ontmoeting.

De 78-jarige Algerijn vertelde Reuters dat hij op Assad zijn standpunten heeft proberen over te brengen over hoe de crisis in Syrië kan worden opgelost. Hij nam daarin mee de inzichten die hij verkreeg tijdens gesprekken met diverse leiders uit de regio en daarbuiten, zoals de VS en Rusland. Maar hoe de president daarop heeft gereageerd werd niet direct duidelijk. Omdat Brahimi sinds zijn aankomst in Syrië gisteren niet met de media sprak is ook niet duidelijk of hij met nieuwe plannen naar Assad is gegaan.

‘Omstandigheden Syrië zoals altijd slecht’

Wel zei hij vanochtend bij terugkeer in zijn hotel in Damascus dat Assad op zijn beurt “zoals te doen gebruikelijk” Brahimi op de hoogte had gebracht van zijn gedachten. De gezant zegt te hopen dat “alle partijen voor een oplossing zijn die het Syrische volk verenigt”, aldus AFP.

Brahimi liet verder los dat hij de omstandigheden voor de Syrische bevolking nog steeds als “slecht” omschrijft. Hij was in het gezelschap van de Syrische staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad. De crisis in Syrië eiste sinds maart 2011 tot nu toe de levens van ruim veertigduizend mensen, weet AP.

Geweld gaat ondertussen gewoon door

De opvolger van Kofi Annan ging twee keer eerder langs bij Assad sinds hij in september het stokje overnam. Brahimi liet tot nog toe telkens weinig los over die bezoeken. In oktober keerde hij terug van het presidentieel paleis met het idee een wapenstilstand in te lassen tijdens het Offerfeest. Nadien is het geweld in Syrië evenzogoed weer opgelaaid.

En gezant in het land of niet; de onlusten in Syrië gaan gewoon door. Bij een luchtaanval van het regeringsleger kwamen gisteren tientallen mensen om. En in Homs meldden rebellen vanochtend dat er doden zijn gevallen nadat zenuwgas zou zijn gebruikt door regeringstroepen.

    • Jules Seegers