Gelukkig, daar heb je wijsneus Leo Blokhuis weer

Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis houden van popfeitjes.
Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis houden van popfeitjes.

Top 2000 a gogo Ned.3, 19.30-20.25 uur

Ook het tienjarig bestaan van Top 2000 a gogo, de tv-pendant van de door Radio 2 gerunde canon van de popgeschiedenis, is geen aanleiding voor een grote schoonmaak.

Alles blijft bij hetzelfde: het volgestouwde cafédecor, de formuleringen van presentator Matthijs van Nieuwkerk, de wijsneuzige weetjes van popencyclopedist Leo Blokhuis, de filmpjes waarin met zichtbare liefde wordt gezocht naar het ontstaan van de hits van vroeger, de kleine quiz aan de bar en de rubriekjes waarin een onbekende vertelt over een ontmoeting met een ster en een bekende een pleidooi afsteekt voor een favoriet nummer. Een uur per dag, de komende zes vooravonden vanaf vanavond.

En ze hebben natuurlijk gelijk, bij de NTR. Wie zich graag in de Top 2000 wentelt, hecht vooral aan het vertrouwde – met Bohemian Rhapsody van Queen als eeuwige nummer 1. Van de 2000 platen zijn er dit jaar slechts 98 nieuw.

Kortom: bij zo’n onwrikbaar fenomeen hoort een tv-programma dat eveneens onveranderd blijft. Alleen de invulling varieert. Natasja Froger pleit voor Simply Red en tv-kok Rudolph van Veen kan Johnny Rotten nadoen. Meer vernieuwing is niet nodig.

    • Henk van Gelder