Geen kans meer op witte kerst - december opvallend natte maand

UTRECHT - Het verkeer op de A28 ondervindt veel hinder van het herfstweer. In het hele land zijn op snelwegen ongevallen gebeurd, die voor vertraging zorgen. ANP ROBIN UTRECHT Foto ANP / Robin Utrecht

Een witte kerst zit er helemaal niet meer in. Vorige week werd de kans nog even op ongeveer vijftien procent ingeschat, maar nu is die kans vrijwel overal rond de een procent.

Deze maand maakt een goede kans in de top tien van natste decembers te komen. Tot nu toe is gemiddeld 95 millimeter gevallen en voor een notering in de top tien is 125 millimeter nodig.

De weergoden hadden het deze maand vooral gemunt op het westen van het land, waar lokaal al tot 137 millimeter regen en sneeuw is gevallen. “Eigenlijk is geen een regio gespaard gebleven, maar het oosten van het land is het minst zwaar getroffen. Daar viel ongeveer tachtig millimeter”, aldus een woordvoerder van weeronline.nl tegen persbureau Novum.

Weinig zonuren, maar gemiddelde temperatuur ligt hoog

Mede door de regen loopt het aantal zonuren flink achter op het gemiddelde. Tot nu toe werden ruim 27 zonuren gemeten, terwijl dat er rond deze tijd gemiddeld 37 zijn. Toch valt hier verder weinig over te klagen. “We komen sowieso niet meer in de top tien van het minste aantal zonuren.”

Beroepsklagers zullen zich vooral op de regen moeten richten, want ook op de temperatuur is weinig aan te merken. Het was deze maand gemiddeld 3,8 graden en het wordt de komende dagen warmer, terwijl het in december gemiddeld 3,7 graden is. De warmste december was in 1974, toen het 7,3 graden werd. De koudste werd in 1933 gemeten, met gemiddeld -2,1 graden.

Geen best weer met de kerstdagen

Het weer tijdens de kerstdagen wordt volgens de voorspellingen niet al te best. Eerste Kerstdag verloopt volgens weeronline.nl nat en onstuimig. Op Tweede Kerstdag is het rustiger met mogelijke een beetje zon. De dagen daarna houdt het wisselvallig weertype aan met temperaturen die veelal boven de normaal liggen.

Twitter avatar weeronline weeronline De weersverwachting voor de kerstdagen, Weeronline.nl zocht het voor je uit! http://t.co/vrBjEsdi
    • Pim van den Dool