Financieel gat dreigt voor partij Sarkozy na campagne

Een grote financiële strop dreigt voor de Franse centrum-rechtse oppositiepartij UMP, nu de partij mogelijk elf miljoen euro aan campagnegelden moet terugbetalen aan de Franse staat. Dit meldden Franse media afgelopen weekeinde.

De partij had het geld eerder dit jaar van staatswege ontvangen voor de verkiezingscampagne van oud-president Nicolas Sarkozy. Maar de staat heeft het recht het geld terug te vorderen indien achteraf onregelmatigheden blijken.

Een verkiezingscommissie die de campagnerekening moest goedkeuren is van oordeel dat Sarkozy het maximumbedrag dat hij mocht uitgeven aan zijn campagne, 22,5 miljoen euro, heeft overschreden. Sarkozy zou campagnereizen hebben betaald uit de presidentiële begroting. De reizen hoorden eigenlijk op de UMP-campagnerekening.

Sarkozy gaat in beroep tegen het oordeel van de commissie bij de Constitutionele Raad. Als oud-president maakt hij zelf deel uit van dit orgaan, maar over deze zaak mag hij als betrokkene niet meebeslissen.

De UMP zit al in financiële moeilijkheden en maakt bovendien een ernstige politieke crisis door. De partij besloot vorige week dat ze in september opnieuw gaat stemmen over het partijleiderschap. Partijsecretaris Copé en oud-premier Fillon ruziën hier al weken over.