Familie doodgeschoten jongen doet aangifte van moord tegen agent

DEN HAAG - Station Hollands Spoor drie dagen nadat Rishi C. van 17 werd doodgeschoten door een politieman.ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - Station Hollands Spoor drie dagen nadat Rishi C. van 17 werd doodgeschoten door een politieman.ANP PHIL NIJHUIS Bloemen voor de doodgeschoten 17-jarige op station Holland Spoor. Foto ANP / Phil Nijhuijs

Tegen de politieagent die vorige maand op het Haagse station Holland Spoor een 17-jarige jongen doodschoot, is aangifte gedaan. De familieleden van de jongen zijn naar het Openbaar Ministerie gestapt en beschuldigen de agent van moord, meldt de NOS.

De zaak moet voor de rechter worden gebracht, ongeacht de uitkomst van het onderzoek van de rijksrecherche vindt de familie. Volgens hun advocaat Michel van Stratum is heel bewust gekozen voor de zwaarste aanklacht. Tegen NOS zegt Van Stratum:

“De ernst van het feit is duidelijk. Rishi was minderjarig, was nooit veroordeeld voor vuurwapenbezit en stond voor zover de familie weet bij de politie niet bekend als vuurwapengevaarlijk. Hij heeft de politiemensen niet bedreigd met een vuurwapen en toch is hij doodgeschoten. Er zijn geen minder ingrijpende middelen als pepperspray of een waarschuwingsschot gebruikt.”

Kort na zijn dood was het nog onduidelijk of de jongen een vuurwapen bij zich had. De politieagent in kwestie had kort voor hij het schot loste wel melding gehad dat de 17-jarige op het station een man had bedreigd met een wapen. Toen de jongen naar zijn middel greep op het moment dat hij gevraagd werd zijn handen omhoog te houden, reageerde de agent met een schot. De jongen werd getroffen in zijn nek en overleed later in het ziekenhuis. Later bleek dat de jongen geen wapen bij zich droeg.

Ook aangifte tegen de politie en de gemeente

Volgens Van Stratum is de melding die vooraf ging aan de schietpartij vals. De nabestaanden doen daarom ook aangifte tegen de politie en de gemeente. Ook zouden de betrokken partijen onjuiste informatie over de jongen naar buiten hebben gebracht. Hierdoor ontstond volgens hen het beeld dat de jongen een crimineel verleden had. Van Stratum zegt hierover tegen de NOS:

“Hij is niet veroordeeld voor betrokkenheid bij een steekpartij en ook klopt het niet dat hij een avondklok had toen hij werd neergeschoten.”

‘Informatie was inderdaad onjuist’

Inmiddels heeft een woordvoerster van het OM erkend dat de berichtgevingen in de media over het vermeende criminele verleden van de jongen onjuist waren. Dit zal worden meegenomen in de aangifte, meldt zij. Een eerder verzoek van de nabestaanden om het lopende onderzoek van de rijksrecherche door een ander parket over te laten nemen is volgens haar afgewezen. De woordvoerster zegt hierover tegen de NOS:

“Dat verzoek is afgewezen. De officier die het onderzoek leidt, is vanzelfsprekend onafhankelijk.”

Van Stratum meent dat de familie van de jongen altijd heeft getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de hoofdofficier die het onderzoek leidt. “Het onderzoek staat onder leiding van de hoofdofficier in Den Haag en die zit aan één tafel met de korpschef en de burgemeester van Den Haag. Hij kan dus niet onafhankelijk zijn”, aldus de raadsman.

Voor de 17-jarige is enkele weken geleden een stille tocht gehouden. Rond de 150 mensen liepen mee. Op het perron waar de jongen werd neergeschoten hield de groep twee minuten stilte en werden kaarsen aangestoken.