Facebook

Amsterdam 19-12-2012 Iris van der Graaf 'Facebook-hater' Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Iris van der Graaf (23)Filosofiestudent Was 2 jaar op FacebookAantal vrienden: ruim 100

Ik zit op LinkedIn en volg mensen op Twitter. Maar met Facebook ben ik anderhalf jaar geleden gestopt. Ik was er destijds vrij vroeg bij met Facebook. Ik deelde links, columns, artikelen, dat was leuk. Maar de constante stroom updates die ik binnenkreeg, vond ik minder. En uiteindelijk heb je geen echt contact met anderen. Je kijkt toch naar een scherm.

„Toen ik aankondigde dat ik van Facebook afging, kreeg ik sms-jes van mensen met teksten als: ‘Heb je het echt gedaan?’ En een vriend zei: ‘Wat stoer, ik zou willen dat ik het kon’. Nu ik niet meer op Facebook zit, ben ik minder op de hoogte van bepaalde dingen. Ik kom er pas later achter als een kennis een andere baan heeft of is verhuisd. Ook hoor ik soms pas na een tijdje dat er ergens een goede film is, of een interessante lezing. Van mijn vrienden krijg ik inmiddels aparte mailtjes met uitnodigingen voor verjaardagen of andere dingen. Ik heb niet het gevoel dat ik echt iets mis.

„Ik heb nu meer tijd. Als ik een essay moest schrijven, surfde ik ter afleiding best vaak naar mijn pagina. Het geeft me rust om niet steeds met Facebook bezig te zijn. Als kind kon ik heel geconcentreerd boeken lezen. Maar ik ben nu een stuk ongeduldiger. Ik vraag me wel af of mijn onrust wordt gestimuleerd door al die sociale media. Ik ben blij dat ik van Facebook af ben.

    • Kees van de Veen
    • Rosan Hollak
    • Maurice Boyer
    • Vincent van den Hoogen