Extremisten in Mali vernietigen mausolea

Radicaal islamitische extremisten zijn begonnen met de vernietiging van de resterende eeuwenoude mausolea in de Noord-Malinese stad Timboektoe. Dat hebben een leider van de extremisten en een toerismefunctionaris gezegd.

„Geen enkel mausoleum zal blijven staan in Timboektoe”, zei Abou Dardar, een leider van de groep Ansar ud-Din. Extremistische groepen begonnen in juli met het vernietigen van tombes van heiligen, waar Malinezen al eeuwenlang komen bidden voor bescherming. De extremisten beschouwen de aanbidding van heiligen en voorvaderen als afgoderij. De historische stad telt 333 tombes van heiligen, waarvan er 16 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

De Europese Unie reageerde bij monde van buitenlandcoördinator Catherine Ashton, die verklaarde „diep geschokt” te zijn door de vernietiging. Ze riep op tot „dringende bescherming van dit unieke religieuze en culturele erfgoed” van Afrika.

De vernietiging komt een paar dagen nadat de VN-Veiligheidsraad een interventie goedkeurde om Noord-Mali te heroveren op de extremisten. Maar volgens de resolutie moet er eerst sprake zijn van politieke verzoening, moeten er verkiezingen worden gehouden en moet het ongedisciplineerde Malinese leger worden getraind. De interventie wordt niet voor september 2013 verwacht.

Veel Noord-Malinezen zijn ontstemd over de resolutie. „We willen snelle militaire actie om onze steden te bevrijden”, zei Alphadi Cissé, een inwoner van Timboektoe. „De scholen zijn dicht, er is geen werk, er is geen geld. We hebben genoeg van deze situatie.” De burgemeester van Timboektoe beschreef de situatie in zijn stad als „een hel”. Aan Al-Qaeda gelieerde extremisten hebben er de shari’a ingevoerd, een zeer strikte vorm van islamitisch recht met lijfstraffen. (AFP, BBC)