Extreem zacht

Het is zacht, maar ook behoorlijk nat geweest de afgelopen dagen. Zo valt er gemiddeld in de hele maand december tussen 70 en 80 millimeter neerslag, maar inmiddels zitten we hier al ruimschoots boven terwijl de maand nog niet ten einde is. Op meerdere plekken in het westen werd afgelopen zaterdag al de 100 millimeter overschreden.

Het moge duidelijk wezen dat het dus behoorlijk nat is in Nederland en de komende dagen komt daar gewoon nog wat regen bij. Een over ons land zwabberend front was de veroorzaker van het natte weer. Morgen verlaat deze Nederland eindelijk met een laatste zwieper richting het oosten, maar dit betekent niet dat we van de wisselvalligheid af zijn. Nieuwe storingen vinden namelijk gewoon weer hun weg naar ons land en hoewel de temperatuur net onder de 10 graden duikt, blijft het ook rond Kerst zacht.

Vanavond gaat het vanuit het westen op steeds meer plekken regenen en de nacht verloopt overal nat. Kouder dan 6 tot 10 graden wordt het niet en dit is extreem zacht al je je bedenkt dat de minimumtemperatuur rond het vriespunt hoort te liggen. Ook overdag liggen de maxima ver boven de normaal van een graad of 5 met 8 tot 12 graden. De ochtend verloopt nat, ’s middags wordt het droger vanuit het westen. De zuidwestelijke wind is matig tot aan zee krachtig.

Ook rond Kerst is het wisselvallig. Met 8 graden is het minder zacht.