Eredivisie Live Kerstmis

Via de betaalzender Eredivisie Live kwam Kerstmis de huiskamer binnen. Zaterdagavond werd de wedstrijd FC Coen & Sander United-RTL Sterrenteam rechtstreeks uitgezonden. Locatie: het Polman-stadion te Almelo. De wedstrijd Heracles-FC Zwolle (1-1) was net voorbij. Het publiek werd door Bultje, de mascotte van Heracles Almelo (een man verkleed als konijn), aangespoord om vooral te blijven

Via de betaalzender Eredivisie Live kwam Kerstmis de huiskamer binnen. Zaterdagavond werd de wedstrijd FC Coen & Sander United-RTL Sterrenteam rechtstreeks uitgezonden. Locatie: het Polman-stadion te Almelo. De wedstrijd Heracles-FC Zwolle (1-1) was net voorbij. Het publiek werd door Bultje, de mascotte van Heracles Almelo (een man verkleed als konijn), aangespoord om vooral te blijven zitten. De wedstrijd was immers onderdeel van Serious Request, waarvoor ‘Giel Beelen en z’n radiovrienden’ zich, omringd door duizenden hansworsten, zonder eten in een glazen huis op de markt van Enschede hadden laten opsluiten.

Voetbal was die avond natuurlijk bijzaak. Het draaide allemaal om de babysterfte

We zagen dj’s, bekende Nederlanders en dikke ex-profvoetballers in de stromende regen rennen achter een bal. Ex-Ajacied Andy van der Meijde mocht de laatste tien minuten meedoen. Hij werd toegejuicht omdat hij zijn carrière had verneukt en daar middels een biografie zo ontzettend open over had bericht. Na afloop meldde hij dat toen hij hoorde dat de opbrengst naar baby’s ging, hij geen moment had geaarzeld en meteen in de auto was gesprongen.

Het dieptepunt kwam – er was inmiddels bijna geen publiek meer, in Almelo hebben ze ook een ondergrens – toen DJ Coen Zwijnenberg een penalty mocht nemen. Het besluit om de bal à la Panenka – a la Pelle zo u wilt – met een zacht boogje op doel te schieten mislukte jammerlijk. De bal stuiterde naast.

De beelden van coach Jochem van Gelder van FC Coen & Sander United die de dug-out uitrolde van het lachen, maakten het af. Dit vonden waarschijnlijk alleen de dj’s in het Glazen Huis leuk om naar te kijken. En ja hoor, er werd geschakeld, daar lagen ze in een deuk.

De verslaggever van Eredivisie Live benadrukte nog maar eens dat het voetbal die avond natuurlijk bijzaak was. Het draaide allemaal om de babysterfte in Afrika, we konden geld overmaken. Hij hield de kijkers voor dat Kerstmis draaide om het hebben van ‘een goed gevoel’. Trouwens ook om het hebben van plezier. Daarvoor hoefden we alleen maar naar de Bekende Nederlanders op het kunstgras in Almelo te kijken. Die hadden plezier! En – ook niet onbelangrijk – ze toonden respect voor scheids- en grensrechters!

Gisteren kwam Eredivisie Live vanuit pretpark De Efteling, sponsor van de Eredivisie. Een mevrouw met roze oorwarmers stond bij een kunstenaar bij een blok ijs. Hij ging daar het logo van winterkampioen PSV uit hakken.

De vrouw kwam een paar keer terug.

Ze meldde de vorderingen van het kunstwerk en tussen neus en lippen door riep ze iedereen op om de kerstdagen in de Efteling door te brengen. Er was daar van alles te doen.

Zo was de kampioenschaal van de Eredivisie ingevroren in een groot blok ijs. Er stond een rij van honderden mensen die ermee op de foto wilden.

Verder was De Efteling feestelijk verlicht. De meeste attracties waren dicht, maar er waren tientallen vuren waar mensen tegen betaling Efteling-soep en Efteling-glühwein konden drinken.

Humberto Tan vanuit de studio: „Gaat dat zien, gaat dat zien!”

Het was mij opeens volkomen duidelijk hoe ik van de komende kerstdagen toch nog een succes kon maken.

    • Marcel van Roosmalen