Een weekend vol doping

Afgelopen zaterdag schreef NRC dat ploegarts Geert Leinders van de voormalige Rabo-wielerploeg een centrale rol heeft gespeeld bij dopinggebruik in het team. Leinders ontkent zelf dat hij zich ooit met doping heeft ingelaten.

Ook bleek uit onderzoek van NRC dat toprenners van de Rabobank verboden bloedtransfusies ondergingen in Oostenrijk. Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denis Mensjov en Michael Rasmussen behoorden tot de klantenkring van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner.

Op de vraag of hij ooit verboden middelen gebruikte, zei oud-renner Boogerd zaterdag tegen de NOS: „Ga eerst maar eens bij mijn ploeggenoten langs, want als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet, ben ik straks de kop van Jut.”

Tegenover de NOS verklaarde een aantal direct betrokkenen van Rabobank (die anoniem willen blijven) dat er op grote schaal doping werd gebruikt, mét medeweten van de ploegleiding.

Het keerpunt voor de Rabobank-ploeg kwam volgens een anonieme oud-renner rond de eeuwwisseling, zei hij tegen de NOS. „1999 was een dramatische Tour de France geweest voor Rabobank. Na die Tour hebben de renners onderling afgesproken dat het zo niet meer kon en dat er iets moest veranderen.”

De oud-renner voelde zich bijna een junkie: „In het begin injecteerde je gewoon net onder de huid. Niet zo moeilijk. Later, toen er een epotest was, werd het moeilijker. Dan moest je rechtstreeks in de ader injecteren. Ja, dat heb ik ook gedaan. Toen vond ik het de normaalste zaak van de wereld. Als ik er nu aan terugdenk, voel ik me bijna een junkie.”