'Dopinggebruik bij Rabobank was wijdverbreid en leiding wist het'

Bij de voormalige Rabo-wielerploeg werd op grote schaal doping gebruikt, mét medeweten van de ploegleiding. Dat meldde de NOS dit weekeinde op basis van een aantal anonieme betrokkenen van de wielerploeg.

Een oud-renner verklaarde tegen de NOS hoe eenvoudig het was om met doping te beginnen. „Op zeker moment ben ik naar de ploegarts gegaan en vroeg: ‘Mag ik epo hebben?’ Ja, dat was goed, zei de dokter. Hij gaf mij een tasje met zes spuiten erin, zo’n koeltasje. Ik bewaarde het gewoon thuis in de koelkast.”

NRC meldde zaterdag al dat de Belgische oud-ploegarts Geert Leinders een centrale rol speelde bij het dopinggebruik binnen de Rabo-wielerploeg. Renner Levi Leipheimer heeft dat verklaard tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada. Leinders ontkent dat hij zich ooit met doping heeft ingelaten. NRC

Lees meer op pagina 13