De slijmprik heeft wel een schedel, geen ruggegraat

De slijmprik heeft wel een schedel, maar geen ruggegraat. Daarmee stelt het dier biologen al decennialang voor raadsels. Verdient hij – zonder wervels – toch een plaats bij de gewervelde dieren? Ja, vooral vanwege de schedel die zenuwweefsel beschermt. Die bescherming ontbreekt bij ongewervelden. Maar welke plaats?Dat raadsel lijkt opgelost nu Japanse biologen er als eersten in slaagden de embryonale ontwikkeling van de slijmprik (volwassen op de onderste foto) te volgen, vanaf een vroeg eistadium (boven) en via een al flink ontwikkeld embryo. Het onderzoek, vorige week gepubliceerd in Nature, bevestigt het idee dat tot de jaren zeventig heerste: de slijmprik lijkt genoeg op de prikken om in de groep van de zogeheten cyclostomen te passen. Dat zijn gewervelden met niet twee, maar één neusgat. Het idee dat daarna ontstond, om ze in een eigen groep te zetten, kan overboord.

    • Marcel aan de Brugh