De liefde voor de boeken zie je terug in de films

Harry’s avonturen zijn in de film nog spannender dan in het boek.

Harry Potter deel 1 tot en met 3 Maandag, dinsdag, woensdag, steeds op Net 5, 20.30 uur

Als je van een boek houdt, kan je beter niet naar de verfilming gaan. Dat zullen ongetwijfeld ook weer veel fans denken als ze volledig uitgeput in de bioscoop zitten na The Hobbit. Wat een liefdeloze verschrikking is dat zeg.

Het boek is grappig en subtiel. Heeft in duizenden hoofden een deurtje opengezet naar een heel nieuw sprankelend universum van trollen, elfen, weidse verten en intens enge monsters. De verfilming leek soms wel corvee.

Je vraagt je af wat het verschil is met de verfilmingen van de Harry Potter-boeken. Ook episch, ook fantasy, ook een loodzware taak met huizenhoge verwachtingen van de fans, maar wél gelukt.

De Potterfilms verrassen. Door de films gaan de boeken van 2D, naar 3D in je hoofd. Alles in de films is spot on, maar nog kleuriger, beter, duizelingwekkender, dieper dan je je had voorgesteld. De vliegende goudgebraden vleesschotels, de majestueuze uilen, de ijskille dementors, de spannende potjes Quidditch. Hoe kan dat?

Misschien omdat The Hobbit alleen maar om het geld is geschoten? Kerstgedachte van Harry Potter: met liefde verdien je uiteindelijk meer.

    • Japke-d. Bouma