De dag dat ik stopte, had ik er echt moeite mee

Nederland, Eindhoven; december 2012; Henk van Straten, tegenstander van social media. Fotografie Vincent van den Hoogen

Wie: Henk van Straten (32)

Wat: Schrijver

Hoe lang: Was 3 jaar op Facebook

Aantal vrienden: meer dan 1.000

Ik werd er onrustig van. Dat was de belangrijkste reden om te stoppen met Facebook. Ik was telkens aan het checken of ik weer reacties had op de berichten die ik op mijn pagina had gezet. Had ik thuis even niets te doen, betrapte ik mezelf erop dat ik als een soort zombie weer naar dat scherm aan het staren was.

Mindless.

Ik ben een schrijver in de marge. Toen ik van Facebook afging, had ik het gevoel: nu gaan andere schrijvers door met zichzelf te promoten. En ik snijd mezelf af. Anderen zag ik telkens aankondigen dat ze weer een nieuwe recensie hadden of dat er alweer een vierde druk van hun boek uitkwam. Eigenlijk is dat een vorm van dwangmatig narcisme. Alsof de hele straat uit het raam roept: ‘Ik heb een nieuwe bank!’

Toch had ik niet de discipline om af en toe maar één uurtje op Facebook te zitten. Dus ik ging cold turkey. De dag dat ik stopte had ik er ook echt moeite mee. Dat was confronterend. Ik had het gevoel: ik knip mijn lifeline door met de rest van de wereld. Maar juist dat ongemakkelijke gevoel, het feit dat ik het echt moeilijk vond, gaf me de bevestiging dat ik een goede beslissing had gemaakt. De volgende dag viel er dan ook een last van me af.

Ik heb nog wel een Twitteraccount. Ik krijg op die manier nog snelle tips binnen over nieuws of andere leuke dingen. En vanwege de angst om helemaal te zijn afgesneden. Maar het zou me niet verbazen als ik dat later ook nog afsluit.

Lees op pagina 24 hoe Henk van Straten zijn verhalen schrijft