De Berlusconi-show is weer begonnen

Berlusconi is al een paar dagen niet van tv weg te slaan. Hij probeert zijn imago op te poetsen. Zo nodig met leugens.

Redacteur Europa

Amsterdam. „Jullie hebben mij nodig.” Silvio Berlusconi zegt het met een glimlach, als antwoord op de vraag of hij echt weer premier wil worden. De Berlusconi-show is begonnen. Al een week lang is hij vrijwel avond aan avond op tv, in lange, nauwelijks kritische gesprekken.

De 76-jarige tv-magnaat en oud-premier heeft een groots publicitair offensief ingezet. Hij wil zijn mediamacht ten volle benutten, voordat begin volgend maand, als de verkiezingscampagne officieel begint, kandidaten evenredige zendtijd moeten krijgen. Of zijn partij de achterstand in de peilingen op links kan goedmaken „hangt af van de hoeveelheid tv-uren die ik heb”, zei Berlusconi. Hij claimt dat zijn partij nu al vier procent erbij heeft gekregen.

Vorige week zondag begon het, bij een welwillende presentatrice op zijn eigen tv-zender. Daarna was hij vrijwel iedere dag ergens uitgebreid te horen of te zien. Gisteren weer op de staatszender Rai, waar hij dreigde weg te lopen omdat de interviewer in zijn ogen te brutaal werd.

Op zijn eigen zenders waren de gesprekken zichtbaar geregisseerd. Presentatrice Barbara D’Urso van het programma Domenica Live zette haar werkgever vorige week zondag neer als de redder van Italië. „De mensen, de echte mensen, zijn wanhopig en vragen: wanneer komt Silvio Berlusconi?” Bij een pauze voor de reclame, was Berlusconi nog net hoorbaar: „En dadelijk moet je me vragen...”

Politiek en privé lopen in deze Berlusconi-shows door elkaar heen, precies zoals hij het graag ziet. Berlusconi vertelt trots over zijn nieuwe fidanzata, zijn officiële vriendin: Francesca Pascale, 49 jaar jonger. „Jaloers?”, schertste hij dinsdag. Twee dagen daarvoor had hij verteld dat ze elkaar zeven jaar geleden hadden leren kennen. Pascale had in Napels een club opgericht die Berlusconi steunde en had, toen hij in zijn villa in Sardinië was, een vliegtuig laten opstijgen met het spandoek ‘Silvio, we missen je’. Later werd dat ‘Silvio, ik mis je’. Berlusconi wilde haar wel leren kennen, en daaruit was iets moois gegroeid. „Eindelijk voel ik me minder alleen.” Ze heeft „zeer solide morele principes”, onderstreepte Berlusconi. „Dat is een stimulans om me in te zetten voor het land.”

Dat alleen-zijn was een opmaat naar de bunga bunga feestjes met jonge meisjes in zijn villa in Arcore, bij Milaan. „Ik moet excuses vragen aan wie me heeft gesteund. In die periode voelde ik me alleen. Ik was gescheiden, mijn moeder was dood, mijn zus was dood, als ik thuis kwam, was er niemand. En toen zei iemand, waarom organiseren we ’s avonds niet iets. En zo organiseerden we avonden waarop we samen waren, ons vermaakten. Ik vind het leuk om te zingen, om politieke gesprekken te houden. Het zit in mijn karakter om, zodra ik even weg ben van de politieke zaken, die trouwens vreselijk zijn, me te willen vermaken.” Maar het proces hierover in Milaan, waarbij kroongetuige Ruby zich schuilhoudt in Mexico, is „een hinderlaag die is gelegd door de Milanese magistratuur. Dat zijn zaken die in een echte democratie, een beschaafd land, niet zouden moeten gebeuren.”

Er is Berlusconi veel aan gelegen de negatieve beelden over hem bij te kleuren. Zonodig met leugens. Had de Europese Volkspartij hem eerder deze maand geschoffeerd door ook premier Monti uit te nodigen? „Dat had ik zelf voorgesteld”, beweert Berlusconi op tv. En als hij dan later wordt geconfronteerd met een uitspraak van de Belgische ex-premier Wilfred Martens, die zegt dat dit onzin is en dat de uitnodiging voor Monti een persoonlijk initiatief van hem was, is het antwoord dat „Martens duidelijk niet wil laten zien dat hij door mij is beïnvloed”.

In de gesprekken verwerpt hij de analyse dat Italië op de rand van de afgrond stond toen hij in november vorig jaar werd gedwongen af te treden, omdat de financiële markten geen vertrouwen meer in hem hadden. Noodzaak om te bezuinigen? Een Duits complot. Hij vindt dat Italië de eurozone uit moet als Duitsland niet accepteert „dat de Europese Centrale Bank zich gedraagt als een echte bank” en de rente omlaag brengt.

Die uitspraak staat bijna haaks op het beleid van zijn opvolger Monti, die er de nadruk op legt dat Italië in eigen huis orde op zaken moet stellen. Berlusconi valt Monti nu openlijk aan. Die heeft „de deus ex machina gespeeld”, maar zou als kandidaat van het centrum niet meer dan „een kleine protagonist” zijn, zei Berlusconi dinsdag.

Zonder mij, roept Berlusconi, zou het huidige saneringsbeleid het land naar de drie miljoen werklozen brengen. „Ik trek me niet terug als ik de plicht voel om hulp te bieden aan wie dat nodig heeft.” En op de vraag of hij niet het gevoel heeft dat de Italianen hem moe zijn: „Dat zullen ze met hun stem laten zien. Ik heb dringende uitnodigingen gekregen om niet toe te staan dat de situatie in het land waar ik van houd, verslechtert.”

    • Marc Leijendekker