Opinie

    • Derk Walters

Dat is respect tonen

Jozy Altidore toont via de schoen respect voor slachtoffers.

Alle deskundigen waren al aan het woord geweest. Het lag aan ouders, clubs, de KNVB, de Marokkaanse cultuur en profvoetballers dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen begin deze maand werd doodgeschopt door een jeugdspeler. Toch wist Kamerlid Matthijs Huizing (VVD) vorige week nog een nieuwe zondebok te vinden: de media. Donderdag zei hij in deze krant: „Het gaat in de gesprekken na een wedstrijd net iets te vaak over beslissingen van de scheidsrechter. De toon kan anders.”

Welke toon heeft Studio Sport dit weekend aangeslagen?

De opmerkelijkste beslissingen worden genomen bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en NEC Nijmegen. De Belgische arbiter Alexandre Boucaut trekt een directe rode kaart voor Kevin Conboy van NEC, na een vliegende tackle op het onderbeen van ADO-speler Aaron Meijers. Commentator Ronald van der Geer noemt het een juiste beslissing van de scheidsrechter.

Even later ziet Boucaut het weer goed. NEC-speler Rens van Eijden maakt een forse overtreding op Charlton Vicento van ADO, maar de Haagse ploeg houdt balbezit en scoort. Van der Geer: „De scheidsrechter past uitstekend de voordeelregel toe.”

Het zou kunnen dat Van der Geer de beslissingen van scheidsrechter Boucaut gunstig besprak omdat hij in zijn achterhoofd een volksvertegenwoordiger hoorde fluisteren dat hij mild moest zijn. Waarschijnlijker is dat hij gewoon zijn werk deed.

Op zondagavond besteedt Studio Voetbal de eerste tien minuten aan het thema ‘respect’. In beeld komt de Amerikaanse AZ-spits Jozy Altidore, die de namen van slachtoffers van de schietpartij in Newtown op zijn voetbalschoenen heeft geschreven.

Dat is het tonen van respect, zegt presentator Jack van Gelder.

Jan Mulder vindt het allemaal „onzin” dat de KNVB de regels over protesterende spelers strenger zal handhaven. Volgens Jan van Halst is het vooral „veel gedoe”.

Over referees gaat het verder niet; wel over stuntelende spelers in het strafschopgebied. „Amateuristisch”, aldus Mulder.

Deze week vervangt redacteur Derk Walters tv-recensent Hans Beerekamp

    • Derk Walters