Circusdirecteur Oscar Carré liet iets moois achter

Het uur van de wolf: Circushart.Ned. 2, 22.10 - 23.10 uur

Louann Carré laat wat zand van de piste door haar vingers glijden en zegt: „Als je in het circus geboren bent, kom je daar nooit meer van los”. Ze speelt de hoofdrol in de documentaire Circushart die Leo de Boer maakte bij het 125-jarig bestaan van theater Carré in Amsterdam. De film vertelt niet de geschiedenis van het roemrijke amusementstheater, maar gaat vooral over circusdirecteur Oscar Carré die het gebouw in 1887 neerzette. En over diens Zuid-Afrikaanse achterachterkleindochter Louann die hier van diverse kenners te horen krijgt hoe het haar betovergrootvader destijds is vergaan. Dat zij en haar familie met het theater geen betrekkingen meer onderhouden, blijft onvermeld.

De vele archiefopnamen vormen, zoals vaker in dit soort documentaires, de grootste attractie. Maar ook in de reportagebeelden houdt De Boer de romantisch ogende circussfeer mooi vast. Daarbij laat hij sommige teksten uitspreken door een stem die zich Oscar Carré noemt – een kunstgreep die iets gekunstelds heeft. Zijn circus moest „groots en majesteitelijk zijn”, verklaart hij. Dat is, hoe dan ook, gelukt.

    • Henk van Gelder