Brieven

Weijts denkt ten onrechte dat hij vrouwen bijstaat

Christiaan Weijts wist zich geen raad met het (vrouwelijk) lustobject (NRC Handelsblad, 18 december). Dit is verbazingwekkend voor de schrijver van het juweeltje Art. 285b, waarin hij het vrouwelijk lustobject een glansrol toebedeelde. Hij sloot zich aan bij een tirade van Anna Drijver in de Volkskrant: de Victoria’s Secret Fashion Show, het jaarlijkse lingeriespektakel dat maandag wereldwijd op tv was, zou aantonen dat het feminisme is opgevolgd door „bimboïsering”.

Misschien hebben veel vrouwen het gewoon al aardig naar hun zin in hoogontwikkelde maatschappijen, zo naar hun zin dat ze pret gaan maken en lustobject spelen – niet voor de lol van mannen, maar voor hun eigen en elkaars lol. Daar doen ze niet eens geheimzinnig over. Weijts schampert het weg, maar van argumenten ziet hij af. Mannen zijn niet zo kritisch op vrouwelijk schoon. Het is ze al gauw goed, blijkt keer op keer uit onderzoek. Voor een kritisch, maar welwillend publiek moeten vrouwen bij elkaar zijn. Aan mannen valt geen eer te behalen.

Van Weijts’ muze in deze materie, de buitengewoon mooie actrice en schrijfster Anna Drijver, zijn via Google talloze foto’s in blote jurken te vinden – jurken die haar bekoorlijke lichaam haast even blootgeven als de lingerie van Victoria’s Secret. Het is ongegrond om hieruit de conclusie te trekken dat ze een onnozel wicht is dat verworven vrouwenrechten te grabbel gooit. Bij tijd en wijle lustobject spelen is kennelijk ook voor intelligente vrouwen met een mooie carrière buitengewoon leuk, spannend en geil. Als vrouwen niet gek zijn, dan zijn mannen het misschien. Komt er nog eens een tijd dat mannen vrouwen gaan na-apen in plaats van omgekeerd? Waar blijft Victor’s Secret Fashion Show?

Maurits Westerbeek

Kortenhoef

    • Maurits Westerbeek