Anti-verkrachtingsprotest in India mondt uit in rellen

Het hele weekeinde is er in India gedemonstreerd tegen verkrachtingen, die vooral in New Delhi aan de orde van de dag zijn.

NEW DELHI. Voor de tweede dag op rij zijn gisteren honderden Indiase betogers slaags geraakt met de politie. De betogers eisen de doodstraf voor de zes verdachten van een recente groepsverkrachting in een stadsbus. De politie gebruikte wapenstokken en zette traangas in om de demonstranten in de hoofdstad New Delhi uiteen te drijven. Meer dan dertig mensen, waaronder enkele politieagenten, zouden daarbij gewond zijn geraakt.

De brute verkrachting van een 23-jarige studente, op 16 december, heeft tot grote verontwaardiging geleid. Voor veel inwoners van New Delhi, waar verkrachtingen aan de orde van de dag zijn, is de maat vol. Zij willen dat de Indiase autoriteiten hard ingrijpen. De studente ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De betogers namen geen genoegen met de belofte die minister van Binnenlandse Zaken Sushilkumar Shinde zaterdag deed, dat hij hun eisen in overweging zal nemen. Een groep demonstranten sprak gisteren met voorzitter Sonia Gandhi van de regerende Congrespartij en drong aan op de snelle berechting van de verdachten.

New Delhi heeft het hoogste aantal verkrachtingen van alle Indiase steden. Volgens politiecijfers wordt er ongeveer elke 18 uur aangifte van een verkrachting gedaan. Dat terwijl de politie zegt dat de meeste slachtoffers niet eens aangifte doen. Reuters, AP