5 X familiefilms

None

1The Hobbit U hoeft zich niet thuis zitten vervelen met datzelfde gerecyclede kerstfilmleed op tv. In de bioscoop heerst in december de familiefilm. The Hobbit? Doe toch maar. In 3D, deze ‘prequel’ van Lord of the Rings, lichter – zeg maar gerust meliger – en in het begin te traag Maar dan komt de vaart er in, en wie zat er niet te wachten op een terugkeer naar Midden-Aarde? Voor de hele kleintjes misschien wat veel onthoofdingen, maar de Orks en Aardmannetjes zijn wel zo attent daarbij niet te bloeden.

2Life of PiDeze film, waar schipbreukeling Pi zijn reddingsboot moet delen met tijger Peter Parker, kan ook. Was de bestseller van Yann Martel echt verfilmd, dan werd u aan het eind wellicht onaangenaam verrast door moord en kannibalisme – maar dergelijke aspecten laat regisseur Ang Lee wijselijk onderbelicht in dit beeldschone zeesprookje voor het hele gezin.

3Wreck-it Ralph Animatie is de heilige graal van Hollywood, want bespeelt alle vier de ‘kwadranten’ van het publiek: jong, oud, man, vrouw. Het hele gezin dus. In de bios is de topper in december Wreck-it Ralph, waar de opnieuw herrezen Disney-studio op avontuur gaat in de wereld van videogames met Ralph, de digitale bruut die zo nodig goed moet zijn.

4Brave Blijft u thuis? Bestel dan als dvd, blu ray of video on demand de ultieme familiefilm: Brave. Studio Pixar komt met zijn eerste prinsessenfilm. Al is de Schotse prinses Merida volstrekt niet bezig met prinsen. Eerder met klimmen, paardrijden, boogschieten en haar nuffige moeder Elinor die te dicht op haar huid zit. Zakdoekjes mee voor moeders en dochters.

5Madagascar 3En wie gewoon uit is op pure, van elke logica gespeende idiotie kan ook Madagascar 3: Europe’s Most Wanted in huis halen. Het door kunstfilmer Noah Baumbach geschreven script is een hilarische oefening in vrije associatie, met Edith Piaf op een scooter als schurk en een ontroerende romance tussen grizzlybeer en lemur.

    • Coen van Zwol