5 X familie restaurants

Hotel,restaurant,markt,cafŽ & tuin VILLA AUGUSTUS aan het Wantij te Dordrecht, verbouwd door de bedenkers van het Rotterdamse Hotel New York, in de voormalige watertoren en pompgebouw van de gemeente Dordt. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Dordrecht, 16 september 2007 ©Vincent Mentzel 2007

1 De Goudfazant, AmsterdamEén ding staat vast: familierestaurants die zichzelf als familierestaurant aanprijzen zijn het beste te mijden als de pest. Zelfs voor wie zijn eigen kinderen tot voorbeeldige horecaklanten heeft opgevoed – iets wat mij maar gedeeltelijk is gelukt – ontkomt niet aan het rapalje van de rest. Maar waar eet u dan wel echt lekker, in een omgeving waar grote mensen een normaal gesprek kunnen voeren en kleine mensen zich niet stierlijk vervelen?

Een eerste goede optie is restaurant-hotel De Goudfazant in een oude fabriekshal aan het IJ. Sinds jaar en dag een fijne plek om neer te strijken met een wat grotere club. Het eten is Frans-georiënteerd en goed. Voor kinderen is er alle ruimte en zelfs een tafeltennistafel. Perfect te combineren met een bezoekje aan filmmuseum Eye. www.hoteldegoudfazant.nl

2 Natuurlijk, EgmondBiologisch eten, een midgetgolfbaan en een speeltuin naast de deur, een aparte speelruimte voor de kleintjes. Bij Natuurlijk in Egmond is aan iedereen gedacht. De sfeer is ongedwongen en vriendelijk. Het restaurant, dat eruitziet als een Oostenrijks chalet, ligt tegen de duinen aan, dus een ideale plek voor na een winterse wandeling. www.natuurlijk-egmond.nl

3 Villa Augustus, DordrechtVilla Augustus is gevestigd in en rondom een oude watertoren. Het is een hotel, restaurant, grand-café, groente- en cadeauwinkel in één. Fijn voor jong en oud, vooral ook omdat er veel te zien en te doen valt. Gekookt wordt volgens de seizoenen, met groenten uit eigen moestuin en kas. De bediening verloopt nog wel eens wat rommelig, dus alleen geschikt voor wie daar tegen kan. www.villa-augustus.nl

4 Balije park, De MeernIn het hart van De Meern, midden in een woonwijk, staat een oude boerderij. Dit voorjaar opende daar restaurant Balije Park, dat in korte tijd een reputatie heeft opgebouwd als ontmoetingsplek voor gezinnen. Naast de boerderij ligt een bouwspeeltuin, waar het kroost zich kan uitleven terwijl hun ouders (en grootouders) zich te goed doen aan, bijvoorbeeld, hertenbiefstuk met puree van zoete kastanjes. Ook voor high tea. www.balijepark.nl

5 Kee Lun Palace, Den HaagChinese restaurants zijn familierestaurants bij uitstek. Je schaart er met z’n allen rond een tafel die in no time volgeladen wordt met schalen eten waar voor iedereen wat tussen zit. De sfeer is zelden opgeprikt, de bediening meestal bijzonder bereidwillig en het eten relatief goedkoop. Bij Kee Lun Palace kom ik zelf graag, maar bij vrijwel elke Chinees in Nederland kun je uitstekend terecht met een gemêleerde groep.070-3649988 (geen website)

    • Janneke Vreugdenhil