35 duizend wapenliefhebbers roepen op CNN-presentator te ‘deporteren’

De Britse CNN-presentator Piers Morgen ging behoorlijk uit zijn dak na de schietpartij op een basisschool in Connecticut. Ruim 35 duizend Amerikanen hebben nu echter een petitie ondertekend die oproept Morgan het land uit te zetten. Dat aantal dwingt het Witte Huis tot een officiële reactie.

CNN-presentator Piers Morgan bij de televisiestudio's in Los Angeles. Meer dan 35 duizend Amerikanen ondertekenden een oproep om hem het land uit te zetten. Foto AP / Jae C. Hong

De Britse CNN-presentator Piers Morgen ging behoorlijk uit zijn dak na de schietpartij op een basisschool in Connecticut. Ruim 35 duizend Amerikanen hebben nu een petitie ondertekend die oproept Morgan het land uit te zetten. Dat aantal dwingt het Witte Huis tot een officiële reactie.

Morgan noemde anderhalve week geleden in zijn show ‘Piers Morgan Tonight’ een voorstander van vrij wapenbezit onomwonden een “onvoorstelbaar domme man.” Hij deed dat vlak na de schietpartij in Connecticut, waarbij twintig kinderen de dood vonden. Zijn uiterst felle aanval op de wapenwetgeving in de Verenigde Staten viel in slechte aarde bij veel Amerikaanse wapenliefhebbers.

Morgan ook op Twitter erg kritisch

Morgan liet zich niet alleen op CNN uitermate kritisch uit over het wapenbezit in de Verenigde Staten. Hij deed dat ook op Twitter:

Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan Come on America, this is the moment to cry: ‘ENOUGH!’ 20 innocent young children were shot dead today - do it for them. #GunControlNow
Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan America has more gun murders a DAY than Britain has a YEAR. We banned all civilian handguns after Dunblane, what will America do?

Volgens de initiatiefnemer van de petitie die oproept Morgan het land uit te zetten, pleegde de Britse presentator met zijn opmerkingen een “vijandelijke aanval op de Amerikaanse grondwet.” In het tweede amendement van die grondwet is het recht om een wapen te bezitten vastgelegd. De petitie staat op de website van het Witte Huis.

De discussie op CNN waarin Piers Morgan erg kritisch is over wapenwetgeving in de VS:

Morgan is op Twitter al op zoek naar nieuw thuisland

De petitie leek Morgan eerst niet echt dwars te zitten. Op Twitter moedigde hij zijn volgers zelfs aan de petitie te tekenen. En hij leek zich bij wijze van grap alvast te oriënteren op een nieuw thuisland. Hij twitterde:

Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan If I do get deported from America for wanting fewer gun murders, are there any other countries that will have me? #havebaggagewilltravel
Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan If America deports me, I’m thinking of anchoring my CNN show from Jamaica - got a spare room @henrygayle @usainbolt ?

Maar zijn laatste tweets geven toch ook wel degelijk blijk van enige frustratie:

Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan I am now trending in the United States because of this deportation threat. This is getting ridiculous.
Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan Wanting America to ban assault weapons & high-capacity magazines isn’t ‘anti-constitutional’ - it’s called ‘common sense’. #GunControlNow

Het Witte Huis moet ondertussen een officiële reactie geven op de wens om Morgan te ‘deporteren’. Zo’n reactie is verplicht als een petitie door meer dan 25 duizend mensen wordt ondertekend. Vooralsnog hult de regering van president Barack Obama zich echter in stilzwijgen.

    • Niels Posthumus