Willy Nelson kan niet zonder zijn gitaar Trigger

Toen zijn huis afbrandde had hij eigenlijk nog maar één ding over. De gitaar – een Martin N-20 met serienummer 242830 – die hij vlak daarvoor via de telefoon had gekocht. Duizenden optredens en meer dan een miljoen speelminuten later gebruikt hij hem nog steeds. De Amerikaanse countryzanger Willy Nelson (79) is niet van plan

Toen zijn huis afbrandde had hij eigenlijk nog maar één ding over. De gitaar - een Martin N-20 met serienummer 242830 - die hij vlak daarvoor via de telefoon had gekocht. Duizenden optredens en meer dan een miljoen speelminuten later gebruikt hij hem nog steeds. De Amerikaanse countryzanger Willy Nelson (79) is niet van plan om ooit nog op een andere gitaar dan zijn iconische ‘Trigger’ te spelen.

Texas Monthly heeft zesduizend prachtige woorden over de relatie tussen een man en zijn gitaar. Een relatie die alleen bedreigd wordt door het wegrottende houtwerk. Hoelang houdt Trigger het nog vol?

“Forty-three years later—after some 10,000 shows, recording sessions, jam sessions, songwriting sessions, and guitar pulls, most taking place amid a haze of tobacco and reefer smoke and carried out with a particular brand of string-pounding, neck-throttling violence—the guitar looks like hell. The frets are so worn it’s a wonder any tone emerges at all. The face is covered in scars, cuts, and autographs scraped into the wood. Next to the bridge is a giant maw, a gaping hole that looks like it was created by someone swinging a hammer.”

Lees het hele verhaal van Michael Hall bij Texas Monthly (6.407 woorden).

    • Lex Boon