Twee kamergenoten, een webcam, een zelfmoord

Dit verhaal is van februari 2012, toen we deze serie op nrc.nl nog niet hadden. Maar hij kwam deze week weer bovendrijven in een lijstje met de tien beste longreads van het jaar en is - inderdaad - het lezen meer dan waard.

The Story of a Suicide handelt over Dharun en Tyler, twee jongens die elkaars kamergenoot werden toen ze aan Rugters University in New Jersey gingen studeren. Dharun (zie foto hierboven) zoekt vooraf op het internet naar informatie over de jongen met wie hij een ruimte moet delen, en komt erachter dat Tyler homo is. Als ze eenmaal kamergenoten zijn, krijgt Tyler eens een man over de vloer en vraagt hij Dharun om de kamer te verlaten. Vervolgens doet die iets wat een enorm drama in gang zet.

Hij is handig met computers en heeft zijn eigen pc (met webcam) zo ingesteld dat iedereen die hem uitnodigt voor een online videogesprek, automatisch verbonden wordt. Hij loopt naar de kamer van een vriendin en belt met haar account naar zijn eigen pc. Hij ziet de twee jongens. Hij twittert erover en flikt een paar dagen later nog zoiets.

Als Tyler erachter komt dat hij bespied is, pleegt hij zelfmoord.

“According to Wei, she and Ravi ‘saw Tyler and his friend, or whoever that was—their upper body.’ She remembered that the two men were fully dressed, standing against the door. (Ravi later said that they had their shirts off.) ‘I couldn’t see any faces, and they were just what seemed to be kissing, and then, after literally two seconds, we just turned it off. And we were kind of both kind of in shock, because for me, anyway, I’ve never seen anything like that.’ Ravi told police, ‘I just felt, like, really, like, really uncomfortable and, like, almost guilty that I saw it.’”

Lees het hele verhaal van Ian Parker bij The New Yorker (12.694 woorden).

    • Peter Zantingh