Chávez stabieler, maar oppositie ziet brood in langer ziekbed

Een ceremonie in Caracas waarbij Venezolanen kunnen komen bidden voor de gezondheid van Chávez. Foto Reuters / Carlos Garcia Rawlins

De toestand van Hugo Chávez is steeds stabieler na zijn vierde operatie sinds juni vorig jaar. Twee weken geleden traden er complicaties op waarna niets meer werd vernomen van de Venezolaanse president. Hij liep onder meer een infectie op.

De regering stelt nu dat Chávez “met de dag” vooruit gaat en dat hij “de best mogelijke zorg” krijgt. Het is echter steeds meer de vraag of de president wel bij zijn inauguratie op 10 januari kan zijn. En dat biedt mogelijkheden voor de oppositie in Venezuela.

Chávez won begin oktober, enigszins tegen de verhoudingen in, opnieuw de presidentsverkiezingen. In de grondwet staat dat een inauguratie niet uitgesteld mag worden en zinspelen in dat geval op nieuwe verkiezingen. Maar parlementsvoorzitter Diosdado Cabello wil daar niet van weten, meldt AP.

    • Jules Seegers