‘Meer dan zestig doden bij luchtaanval op bakkerij in Hama’

Beeld uit Halfaya na de luchtaanval. Foto AFP / HO / Shaam News Network

Bij een luchtaanval op een bakkerij in de centraal gelegen Syrische provincie Hama zijn minstens zestig doden gevallen.

Dat schrijft persbureau AFP op basis van een ngo (niet-gouvernementele organisatie) die bestaat uit activisten en artsen uit heel Syrië. Het dodental zou nog verder kunnen stijgen omdat vijftig gewonden in kritieke toestand verkeren, voegt de organisatie daar aan toe.

Sommige activisten spraken eerder vandaag van tweehonderd doden. Een van hen zei:

“We kunnen nog geen exacte aantallen noemen. Toen ik hier aankwam, zag ik stapels met lichamen. Er waren vrouwen en kinderen bij.”

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Groot-Brittannië gevestigd is, had het over ‘tientallen doden’ door een aanval met een gevechtsvliegtuig.

Doelwit van de luchtaanval was een bakkerij in Halfaya, een stadje dat recent door de rebellen werd veroverd in een nieuwe poging om terrein te winnen in Hama. Vijf dagen geleden noemden ze Halfaya ‘bevrijd gebied’. Er zijn tijdens de burgeroorlog in Syrië vaker luchtaanvallen geweest op rijen wachtenden bij een bakkerij.

Op YouTube verscheen rond 16:45 uur vanmiddag deze video, die schokkende beelden bevat. Te zien is hoe mensen op motors naar de plek des onheils rijden terwijl anderen er gewond bij weglopen. De uploader zegt dat hij vanmiddag in Halfaya gemaakt is, maar dat is moeilijk te verifiëren.

http://youtu.be/YU0407mFxxc

Berichtgeving uit Syrië is doorgaans lastig te controleren, omdat buitenlandse journalisten niet of nauwelijks aanwezig zijn. Activisten spreken geregeld van bloederige aanvallen van het leger van president Assad, terwijl zijn regime juist volhoudt dat de rebellen zelf achter zulke ‘terroristische’ daden zitten.

De opstand tegen Assad duurt nu al 21 maanden. Volgens activisten zijn daar 44.000 mensen bij omgekomen, onder wie 31.000 burgers.

    • Peter Zantingh