The Netherlands, Holland, The Dutch. Hoe zit het nou? Een uitlegfilmpje

Holland
Holland

Het is wat met dat land van ons. Moeten buitenlanders ons nu zien als The Netherlands, of als Holland? En wie zijn dan The Dutch? Wat is het verschil? Een vlot gemonteerde cursus over ons hagelslag eating landje.

Deze kwestie kwam al eens ter sprake in comedyserie Seinfeld, in de eerste aflevering van het laatste seizoen. Hoog tijd voor een uitlegfilmpje dus, zodat ze over de grens weten waar ze het over hebben.

Volgens de makers komt de verwarring voort uit het feit dat de twee bekendste provincies het woord Holland in hun naam hebben en toeristen vooral in die provincies verblijven. Daar bevinden zich immers Amsterdam en de Keukenhof, en daar zijn ze dol op. Maar er speelt meer: ‘Holland’ klinkt vriendelijker dan ‘The Netherlands’, dus toeristenbureaus gebruiken die naam liever, en buitenlanders googelen vaker op ‘Holland’ als ze een tripje hiernaartoe plannen.