Teeven: kosten Project X-commissie niet buitensporig hoog

Een politiebusje rijdt door het centrum van Haren, waar een schoonmaker de troep bij elkaar veegt de dag na het uit de hand gelopen Facebook-feestje. Foto ANP / Marcel Antonisse

Fred Teeven vindt dat de commissie die de Project X-rellen in Haren onderzoekt niet buitensporig veel kost. Bij het bekijken van de kosten moet er ook rekening mee worden gehouden dat het onderzoek toekomstige kosten kan voorkomen, zei de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vanochtend in Eva Jinek op Zondag.

De commissie onder leiding van Job Cohen kost inmiddels vier ton, bleek gisteren. De rellen in Haren hebben de gemeente inmiddels zo’n 250.000 euro gekost. Toch valt volgens Teeven te verdedigen dat het onderzoek de overheid meer kost dan de rellen zelf.

Hij wees erop dat particulieren ook schade hebben geleden. Daarom zou het niet juist zijn om de onderzoekskosten alleen maar te vergelijken met de kosten die de gemeente heeft.

Ook bestaat volgens hem de kans dat nog eens een groot feest op bijvoorbeeld Facebook wordt aangekondigd. “Dan moet je weten hoe je moet reageren.” Een garantie dat herhaling wordt voorkomen is het onderzoek volgens hem niet. “Maar je bent dan wel beter voorbereid.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.