Speciaal gezant Brahimi naar Assad

Syrische tieners, gestopt met school, bij hun checkpoint in het Salahadine-district in Aleppo. Foto AFP

Internationaal gezant Lakhdar Brahimi reist vandaag van de Libanese hoofstad Beiroet naar Damascus voor overleg met Bashar al-Assad over de burgeroorlog in zijn land. Omdat vlakbij de luchthaven van de Syrische hoofdstad wordt gevochten neemt Brahimi ditmaal niet het vliegtuig.

Brahimi, die tracht te bemiddelen namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga, heeft tot dusver evenmin als zijn voorganger Kofi Annan een oplossing weten te vinden voor het geweld in Syrië. Geen van beide kampen toont enige belangstelling voor vredesonderhandelingen. De rebellen lijken de afgelopen maanden veld te hebben gewonnen. Ze maken het de regeringstroepen rond Damascus geregeld lastig en zijn heer en meester in delen van Noord-Syrië.

Brahimi spreekt volgens Libanese functionarissen, die verder ongenoemd willen blijven, vanavond nog met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. Morgen overlegt hij met president Assad, die hij in oktober ook ontmoette en toen een vruchteloze wapenstilstand overeenkwam.

Eerder deze week riep bondgenoot Rusland op tot actie van Syrië. Vladimir Poetin, lange tijd pal achter Assad staande, erkent nu dat er iets moet gebeuren maar blijft tegen militaire oplossingen.

    • Jules Seegers