‘Raborenners besloten in 1999 gezamenlijk tot dopingprogramma’

Kopman Michael Boogerd kijkt nog even opzij wanneer de Rabo-wielerploeg voor het seizoen 2000 wordt gepresenteerd op het hoofdkantoor van de Rabobank. Foto ANP / Cor Mulder

Volgens een oud-renner van de Rabobankploeg werd na de tegenvallende Tour de France van 1999 gezamenlijk besloten tot het gebruiken van epo, meldt de NOS. Michael Boogerd ontkent deze lezing niet, maar “als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet, ben ik straks de kop van Jut.”

De dopingperikelen rondom de twee maanden geleden gestopte wielerploeg kwamen gisteren een stuk meer aan de oppervlakte na een publicatie in NRC Handelsblad. Daarin werd onder meer duidelijk dat oud-directielid en ploegarts Geert Leinders met het reeds omstreden Oostenrijkse bloedlab Humanplasma een georganiseerd dopingprogramma runde voor de ploeg.

De oud-renner die de NOS gisteravond laat opvoerde wil niet met naam en toenaam genoemd worden.

“Ga er maar vanuit dat negentig procent van het peloton epo gebruikte en dat moest ook wel. We zijn als ploeg bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: Jongens, we worden ineens door renners voorbij gereden die in het verleden tot de middenmoot behoorden van het peloton. Er is iets aan de hand. En dat was de aanzet voor dopinggebruik. “We zeiden: we kunnen twee kanten op; of we stoppen of we gaan ook gebruiken. En dat is toen gebeurd.”

En opeens ging het beter

De Tour van 1999 verliep voor Rabo zeer teleurstellend. Sprinter Robbie McEwen kwam er niet aan te pas, Boogerd eindigde op de 56ste plaats als beste renner van de ploeg op bijna twee uur van toenmalig winnaar Lance Armstrong en in het ploegenklassement kwam Rabobank niet in de top-10 voor.

Een jaar later, in de Tour van 2000, wonnen de Raborenners Leon van Bon (1) en Erik Dekker (3) vier etappes. Grischa Niermann werd derde in het jongerenklassement en 24ste overall op 52 minuten van Armstrong. Dekker werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner en won dat jaar ook de klassieker San Sebastián, Parijs-Tours en het NK.

De NOS meldt dat er een nieuw USADA-onderzoek komt na het allesvernietigende raopport over Lance Armstrong en zijn US Postalploeg. Een Italiaans onderzoeksrapport gericht op dopingarts Michele Ferrari wordt over twee maanden verwacht. De renners en een deel van de ploegleiding van de Raboploeg zijn komend jaar actief als Blanco Pro Cycling.

Lees hier de volledige verklaring van de oud-renner van Rabobank die anoniem wil blijven.

    • Jules Seegers