Prachtig, deze korte film over een man met Alzheimer

Remember

Van regisseur Eliot Rausch plaatsten we vorig jaar, ook rond Kerst, deze korte film. Gisteren zette hij nieuw werk online: hoe de herinneringen van een oude man langzaam vervagen.

“Vergeetachtigheid, dementie en trauma lopen door elkaar”, zegt de man in Remember tegen zijn vrouw. Hij is 67 jaar oud, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geboren. Over wie hij is laat Rausch niets los - alleen de twee kinderen uit het filmpje staan (als acteurs) op de aftiteling. Maar er zijn aanwijzingen dat hij Nederlands is: hij spreekt Engels met een Nederlands accent en vertelt dat hij in een huis aan de Rijn geboren is.

Mooi is ook hoe de man en zijn vrouw, beiden geëmotioneerd door hun gesprek, rond 4:30 opnieuw lijken te willen beginnen. “Hi.” “Hello.”

Rausch is een filmmaker uit Los Angeles, die met deze film aandacht vraagt voor Alzheimer, een ziekte die 5,4 miljoen Amerikanen treft. Nederland telt naar schatting 250.000 Alzheimerpatiënten. Hier is veel meer werk van Rausch te vinden.

    • Peter Zantingh