Ook tweede referendumronde Egypte eindigt in ‘ja’ tegen grondwet

Een beambte telt stembiljetten met een "nee" tegen de grondwet. Foto Reuters

De door moslims opgestelde conceptgrondwet van Egypte is ook in de tweede referendumronde goedgekeurd. De opkomst was echter laag en de verdeeldheid onder het volk vertroebelt het uitzicht op rustiger tijden in het land.

Het Egyptische “ja” werd al verwacht en is een overwinning voor Mohammed Morsi, maar wel eentje met een prijskaartje, meldt AP. De door de Moslimbroederschap gesteunde president vocht de afgelopen maand een verhitte strijd tegen de oppositie waardoor de hoop dat de grondwet eenheid zou brengen in het land lang vervlogen lijkt.

Veel non-islamisten die in Morsi geloofden haken af nu blijkt dat de Broederschap en andere islamitische partijen wetgeving volgens de islam voorstaan. Het referendum gisteren in de overgebleven 17 van 27 gouvernementen was de tweede ronde na vorig weekend waarin ook al een kleine overwinning voor Morsi werd behaald. De oppositie klaagde toen vrijwel direct over stemfraude.

Oppositie begint al aan verkiezingscampagne

De Moslimbroederschap zegt na het tellen van vrijwel alle stemmen nu dat ruim 71 procent vóór de grondwet stemde. Vorig weekend was 56 procent van de stemmers goed voor een “ja”. De opkomst was nog geen derde van de stemgerechtigden.

Het is nu aan de oppositie om dat deel van het volk dat ontevreden is over Morsi te groeperen. De voornaamste oppositiepartij het Nationaal Reddingsfront zegt nu al campagne te gaan voeren voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar.